Додик: Инцкови наводи су лаж

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио да су "чиста лаж" наводи из извештаја високог представника у БиХ Валентина Инцка о томе да РС најављеним референдумом о Суду и Тужилаштву БиХ, као и претњама владајућег СНСД-а референдумом о отцепљењу, директно крши Дејтонски мировни споразум.

Како преноси Радио-телевизија РС, Додик је рекао да управо Инцко руши Дејтонски мировни споразум, као што су то чинили и његови претходници.

Одлука власти Републике Српске да одрже референдум о државном Суду и Тужилаштву је директно кршење Дејтонског споразума, као и претња СНСД да ће одржати референдум о независности Републике Српске 2018. године, наводи се у извештају високог представника Савету безбедности УН-а.

Додик тврди да се Инцко и овај пут у Савету безбедности "лажно представља као тумач Дејтонског споразума".

"Због таквог Инцковог иступа, Република Српска је и раније достављала писма на адресу Ист Ривера. У тумачење Дејтона и Устава БиХ није се упуштао чак ни Педи Ешдаун, који је Републици Српској, наметањем одлука, одузео највише надлежности", истакао је Додик.

Осврћући се на изјаву европског комесара за проширење Јоханеса Хана да се "БиХ вратила на европски пут", Додик је оценио да не види велики напредак о којем је говорио Хан.

"Европа наставља старим путем користећи европски пут БиХ и жели да моделира БиХ на начин како њој одговара. Сама Европа је правила грешке као што је правосуђе и сада сугерише да се то нешто мења", оценио је председник РС.

Додик је честитао Србији на томе што Косово није примљено у Унеско, оценивши да је то "пораз оних који унилатерално решавају ствари у свету".

Коментаришући уздржаност БиХ приликом гласања, Додик је рекао да је БиХ још једном показала своју непринципијелност, односно да је земља која нема никакав договор и у којој влада подељеност.

"Очигледно да људи из Сарајева нису хтели да се замере својим менторима са Запада и да остане статус кво - тај статус је нешто најгоре. Жао ми је што БиХ није имала свој став. Република Српска га има и честитамо Србији", навео је Додик.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару