Читај ми!

Остојић поручио Србији да не мучи избеглице

Из Србије у Хрватску пристиже знатно мањи број избеглица у односу на пре 10 дана, рекао је министар полиције Ранко Остојић. Не мучите избеглице, већ их шаљите и ка Мађарској, поручио је Остојић Србији.

Ранко Остојић сматра да би Србија требало да усмерава избеглице и на северну границу Србије ка Мађарској, а не смо према Хрватској, преноси Танјуг.

"Порука је стална. Не мучите људе и не транзитирајте их у Хрватску па да их ми онда шаљемо у Мађарску. Решите до директно", поручио је Остојић српској страни.

Напоменуо је да су српски прихватни центри празни, као и Принциповац код Шида, у којем је у четвртак било, како је навео, двестотинак особа али само док је трајала "представа за новинаре".

Остојић је поновио како је кључно рештити прилив избеглица и миграната у Грчкој.  

Хрватски министар полиције је потврдио да је пре неколико дана Хрватска започела с припремама за дочек миграната на југу те земље, за случај да се отвори нова избегличка рута.

"Ако затреба за прихват избеглица, спреман је прихватни центар на Превлаци, а реч је о војним објектима који имају сву потребну инфраструктуру", рекао је Остојић, а пренео портал Индекс.

Уверен је и да ће, ако дође до такве ситуације, Хрватска остварити "много бољу комуникацију са Црном Гором него што је сада има са Србијом".

"Нема потребе да сада о томе говоримо. Тамо немамо још ни једну особу нити ја икога позивам да тамо дође. Камо среће да све оно што смо доле у Превлаци припремили не буде уопште активирано", рекао је Остојић. 

Позивајући се на процене МУП-а Хрватске, портал наводи да би, због блокаде мађарске границе, али и надолазећих хладних и кишних дана може очекивати да ће избеглице из Грчке, односно Турске кренути топлом рутом, уз море преко Албаније и Црне Горе.

Због тога су се, како се наводи, у Дубровачко-неретванској жупанији почели припремати за прихват избеглица. Онде их очекују од три до пет хиљада дневно.

У кампу у Опатовцу, по подацима полиције, налази се тренутно петстотинак особа, а јутрос иза 9.00 сати пристигла је једна група од њих 20.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару