Хрватска се припрема за долазак избеглица јужном трасом

Из Дубровачко-неретванске жупаније саопштено је да су у току припреме за прихват три до пет хиљада избеглица, које ће, како се очекује, кренути на "јужну трасу". Хрватски медији наводе да би избеглице из Грчке могле кренути рутом уз море преко Албаније и Црне Горе.

"Имамо информације како саме избеглице разматрају да се у случају лошег времена и наставка блокаде границе у Мађарској, као и наставка ове ситуације на хрватско-српској граници, спусте на доњу трасу", саопштили су јуче из Дубровачко-неретванске жупаније поменуте за Јутарњи лист, преноси Танјуг.

Јужна рута би, као се наводи, ишла преко Албаније, Црне Горе и у Хрватску, а претпоставља се да би избеглице могле да улазе на граничним прелазима у Конавлима, а друга варијанта да ће ићи на Неретву.

У Хрватску би избеглице из Грчке, односно Турске, улазиле на граничним прелазима у Витаљини, Горњем Бргату и Новим Селима.

Како се истиче у документацији жупанијског штаба за заштиту и спасавање, за прихват избеглица се предлаже полуострво Превлака, где вец постоји сва потребна инфраструктура.

Припреме на Превлаци већ су почеле и радови су у пуном јеку. Сматра се да би део миграната могао стићи и морем.

У том случају ће се њихов прихват обавити у Дубровнику, у лучком подручју испод моста Дубровник.

У кулоарима се може чути да се за прихват избеглица који би у Хрватску долазили морем спомиње и Ластово - најудаљеније насељено хрватско острво (на којем се налази напуштена база бивше југословенске војске), које би могло да постане хрватска Лампедуза.

У Хрватску за 10 дана ушло 65.000 избеглица

Хрватску је у претходних 10 дана ушло готово 65.000 избеглица, а само током јучерашњег дана њих око 10.000, саопштила је хрватска полиција, преноси Бета.

Највише избеглица у Хрватску из Србије пристиже преко подручја Товарника, Илока и Строшинаца.

Избеглице и мигранти који уђу преко Бапске код Илока најпре се преовозе у Опатовац, док је за оне који уђу преко Товарника одмах организован превоз до мађарске границе.

У Опатовац је током ноћи стигло око 1.500 избеглица, а тренутно их је тамо око 500. Камп може да прими око 5.000 људи.

Из Опатовца се избеглице организовано превозе према граничним прелазима с Мађарском Ботово, Терезино Поље и Барањско Петрово Село.

На тај начин је и највећи број избеглица изашао из Хрватске, и даље преко Мађарске отишао у Аустрију и друге западне европске земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару