Забрањен улаз српским возилима у Хрватску, пешке преко границе

Хрватски министар Ранко Остојић каже да возила са српским регистарским ознакама не могу у Хрватску, али да људи могу несметано преко границе. Након забране пропуштања људи са српским пасошима преко прелаза Батровци–Бајаково, путницима из Србије је дозвољен прелазак – пешака или у возилима страних регистрација. И гранични прелаз Шид–Товарник је могуће прећи са српским путним исправама, али не у возилима са српским регистарским таблицама.

Хрватска неће отворити границу са Србијом док прелаз Хоргош не буде отворен за мигранте, поручио је хрватски министар унутрашњих послова Ранко Остојић, преноси Танјуг.

"Треба рећи, то је одговор на дискриминацију коју је Србија спровела према камионима из Хрватске. Док не отворе Хоргош, нема уласка за возила са српским регистарским ознакама. Људи могу ући, то није спорно. Очекујемо да отворе Хоргош", рекао је Остојић за регионалну ТВ1.

Хрватски МУП је потврдио јутрос да се на граничном прелазу Бајаково, на улазу у Хрватску, не пропуштају возила српских регистрација, осим теретних возила с кварљивом робом, наводећи да је држављанима Србије пролаз дозвољен.

Данас је на интернет страници МУП-а наведено да се "уклањањем потешкоћа с информационим системом српским држављанима у аутомобилима страних регистрација омогућава улазак у Републику Хрватску".

И хрватска влада је саопштила да возила са српским регистарским таблицама у Хрватску могу да уђу из свих других земаља осим из Србије.

"Могу ући на свим прелазима с другим земљама, осим на онима са Србијом", објављено је на владином Твитер налогу.

Ауто-мото савез Србије саопштио је да је држављанима са српским пасошем дозвољено да преко Бајакова уђу у Хрватску, иако то од ноћас није било могуће. 

Путници са српским исправама могу ићи и преко граничног прелаза Шид–Товарник, али не у возилима са српским регистрацијама. С друге стране, на Товарнику из правца Хрватске пропуштају све – и аутобусе и возила са српским регистарским ознакама, јавља извештач РТС-а.

Забрана за улаз српских возила не односи се на граничне прелазе са БиХ, одакле српска возила и путници нормално улазе у Хрватску.

Србија је од поноћи Хрватској одговорила контрамерама на једнострано затварање граница за теретни саобраћај из Србије тако што је забранила промет возила регистрованих у Хрватској и робе хрватских произвођача на свим граничним прелазима.

Та мера се односи и на бродски и железнички саобраћај.

Остојић српске мере тумачи ултиматумом Србије Хрватској и каже да се не може догодити да у Хрватску улази хиљаде миграната, а да нема ни једног јединог српског полицајца.

"Нека то направе према Хоргошу", поновио је Остојић и додао да избеглице не падају с неба, већ да долазе из Србије и Мађарске.

"Ово није тихи рат између Хрватске и Србије, ово је само одговор на њихове мере", рекао је Остојић.

После почетка примене мера Владе Србије према Хрватској, у ту земљу онемогућен је улаз свима који имају српски пасош, а нека возила и аутобуси су после поноћи враћени са граничног прелаза Бајаково.

Иначе, незадовољне камионџије из Македоније на прелазу Батровци рано јутрос су блокирале путнички саобраћај на улазу у Хрватску. Неколико возача ступило је у штрајк глађу јер, како кажу, неки од њих чекају на граници више од пет дана, јавља извештач РТС-а.

После поднева саобраћај је одблокиран, па путничка возила са хрватске стране, као и камиони који не превозе хрватску робу, несметано улазе у Србију. 

Колона теретних возила на граничном прелазу са српске стране на Батровцима дуга је 17 километара, а у колони је готово 600 теретних возила из региона и са Блиског истока.

Додатни проблем возачима камиона створила је вечерашња киша која их је приморала да уђу у кабине, тако да, осим што су заглављени неколико дана, они су и затворени у малом простору. 

На граници дежурају три екипе Хитне помоћи из Руме, Шида и Сремске Митровице.

Војска Србије је јутрос упутила четири ауто-цистерне с водом за пиће на гранични прелаз Батровци.

Припадници Војске ће водом снабдевати све грађане који су принуђени на дуго чекање због затварања прелаза. Цистерне су из Прве бригаде Копнене војске и биће ангажоване 24 сата дневно, док за тим буде постојала потреба.

Запослени фирме "Полет" из Параћина возачима теретних возила деле ланч пакете и воду.

У међувремену, из Србије се отказују поласци аутобуса ка Хрватској, док се, према подацима "Ер Србије", ваздушни саобраћај обавља без икаквих проблема.

Министарство спољних послова Србије упутило је ноту Амбасади Хрватске у Београду у којој најоштрије протестује због мера забране уласка у Хрватску.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару