Читај ми!

Орбан предлаже квоте за расподелу избеглица широм света

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да цео свет треба да преузме терет смештаја избеглица и миграната, а не само чланице Европске уније.

Орбан се снажно противи квотама за смештеј миграната унутар ЕУ, али је данас рекао да су квоте за цео свет један од предлога који ће представити на самиту ЕУ у Бриселу, преноси Танјуг.

"Треба да укључимо цео свет у решавање избегличке кризе, мигрантске кризе или како ми Мађари то зовемо – миграције људи", рекао је Орбан.

Мађарски премијер је поновио предлог чланицама ЕУ да помогну Грчкој у заштити граница како би се спречио прилив миграната на европски континент, тако што би чланице слале добровољце у такве мисије.

Током посете немачком граду Бад Штафелштајну, Орбан је одбацио "морални империјализам" немачке канцеларке Ангеле Меркел, који она, према његовој оцени, "жели да наметне Европи" у решавању избегличке кризе.

"Најважније је да не постоји морални империјализам (када је реч о таласу избеглица)", рекао је Орбан новинарима и додао да Мађарска има право да реагује другачије од Немачке.

Мађарски премијер је нагласио и да Немачка може себи да дефинише моралне норме, али ако се донесе одлука да Европа прими све избеглице или да не прихвати ниједну, то ће Мађарска сматрати "немачком одлуком", а не заједничком одлуком Европе.

Додао је да ће на самиту Европске уније данас у Бриселу упутити предлог са шест тачака за решавање избегличке кризе.

Како јавља АФП, Орбанов предлог се ослања на раније сугестије као што су већа помоћ Грчкој, стварање фонда за помоћ земљама у суседству Сирији, као и састављања спискова избеглица које траже азил због конфликта у матичним земљама или из економских разлога.

 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару