Румунија жали што су квоте усвојене већином гласова

Румунија може да се избори са бројем избеглица који Европска унија намерава да пошаље у ту земљу, изјавио је председник Румуније Клаус Јоханис и истакао да жали што су обавезујуће квоте за прерасподелу избеглица усвојене већином гласова, а не путем преговора.

Председник Румуније, наиме, сматра да обавезујуће квоте за расподелу избеглица нису решење за избегличку кризу, са којом се Европа суочава, преноси Танјуг.

Чешка, Мађарска, Румунија и Словачка јуче су, током састанка министара унутрашњих послова и правде, гласале против плана за прерасподелу избеглица међу државама чланицама ЕУ, подсећа Ројтерс.

Власти у Румунији су саопштиле да та земља, према добровољном плану, може да прими највише 1.785 избеглица и миграната како би помогла у смањењу притисака, а по новом промењеном плану, она ће прихватити још 2.400 особа.

"Одлука је донета. Разумем да остале земље планирају да је преиспитају и ми ћемо сачекати да видимо исход тога", рекао је Јоханис новинарима пре почетка ванредног самита ЕУ у Бриселу, истичући да није велики број избеглица који Румунија мора да прими у периоду од једне до две године.

"То је изводљиво и сматрам да Румунија мора да покаже солидарност", закључио је Јоханис.

У Бриселу се данас одржава ванредни самит ЕУ, посвећен решавању избегличке кризе, дан пошто су министри унутрашњих послова и правде, без консензуса, усвојили резолуцију о прерасподели избеглица међу државама чланицама.

ЕУ сада настоји да постигне јединство на највишем нову, пошто се може испоставити је број од 120.000 избеглица, о чијом расподели су се договорили, мали у односу на укупан број миграната који су већ ушли у ЕУ и који би то ускоро могли учинити.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару