Читај ми!

Хрватска привредна комора тражи отварање граница

Хрватска привредна комора затражила је отварање граница како би се "спречила катастрофа за хрватску привреду, која је ионако на коленима".

"Апелујемо на доносиоце одлука да границе за теретни саобраћај, односно привреднике, буду отворене како би се спречила могућа катастрофа за хрватску привреду, која је ионако на коленима", наводи Хрватска привредна комора.

"Апелујемо и на Србију да не креће са ригорозним мерама које ће оштетити и хрватске и српске привреднике", навео је потпредседник ХГК за туризам, трговину и финансије Јосип Захер на конференцији за новинаре.

Захер је рекао да има разумевање за ситуацију поводом избеглица, али је "најважније омогућити несметано пословање привредника".

Да су најављене мере веома озбиљне, сматра директор контроле у "Крашу" Мијо Батинић, а ако се остваре, додаје, биле би погубне за кондиторску индустрију, а нарочито за "Краш", који је традиционални извозник не само у Србију него и у Македонију, на Косово.

"Нисмо безбрижни већ врло забринути, казао је Батинић наводећи како тим прелазом и увозе сировине па би им и процес производње могао бити угрожен.  

Проблем је настао и за "Кончар – Угоститељску опрему", који своје производе извози у Србију али и увози технику из Србије, која нема произвођаче угоститељске опреме.

"Штета је сваког минута и дана јер имамо и уговорене пенале, па нам је угрожен и наставак производње", казао је Винко Штефанић, председник управе те компаније.  

"Највеће последице имаће компаније које послују са Србијом, али и сви они чије је пословање на било који начин повезано с територијом Републике Србије, која је уједно један од наших најважнијих трговинских партнера. У Србију извозимо 509 милиона евра, што је чини шестим по важности тржиштем за наше извознике", рекао је потпредседник Хрватске привредне коморе  Јосип Захер.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару