Читај ми!

Додик: Не одустајемо од референдума

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је био спреман да дијалогом дође до испуњавања четири услова која је поставила РС у вези са правосуђем у БиХ, али да је реалност моментално таква да неће бити одустајања од референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ.

Милорад Додик је разговарао са амбасадором Србије у БиХ Станимиром Вукићевићем о разлозима којима се руководио ентитетски парламент када је изгласао одржавање референдума у РС о правосуђу у БиХ, преноси Танјуг.

Осим о референдуму, разговарали су и о односима РС и Србије и оценили да је њихов ниво у свим сферама друштвеног живот, као и у политичком смислу на веома високом нивоу, саопштено је из Додиковог кабинета.

Додик је истакао како је задовољан што су се РС и Србија договориле, између осталог, о заједничком обележавању датума из историје српског народа, а на састанку у Бањалуци је разговарано о актуелној политичкој ситуацији у РС и БиХ, као и о наставку сарадње Српске и Србије.

Иначе, када је реч о референдуму у РС, високи представник У БиХ Валентин Инцко обавестио је генералног секретара Уједињених нација и Савет безбедности да РС крши Дејтонски споразум најавом референдума о правосуђу у БиХ, пренела је Фена.

Инцко је навео да нико не оспорава право Републике Српске да организије референдуме о питањима која су у оквиру надлежности тог ентитета, али је нагласио да су "Суд и Тужилаштво БиХ институције које су успостављене да би спроводиле надлежности државе БиХ, док су овлашћења високог представника регулисана међународним правом".

"Ниједно од ових питања није у надлежности власти Републике Српске", навео је Инцко у извештају.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 15. јула одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.

Према одлуци парламенра референдумско питање гласи "Да ли подржавате неуставно и неовлашћено наметање закона од високог представника међународне заједнице у БиХ, посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примену њихових одлука на простору Републике Српске?".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару