Мађарска: Избеглица ухапшен, нема новац за откуп

Један сиријски избеглица успео је, заједно са више хиљада својих сународника, да стигне до Мађарске на путу ка Немачкој, али, за разлику од већине, није наставио даље, јер је ухапшен, а од слободе га, како тврди, дели хиљаду евра, које му траже да положи као депозит.

Сиријац М. Х. (25), чији идентитет је познат Танјугу, успео је да ступи у контакт са редакцијом националне агенције из затвора у Дебрецину, где је, према његовим речима, тренутно заточен са још око двадесетак Сиријаца.

"У затвору сам, не знам зашто, а да бих изашао морам да платим депозит од хиљаду евра. Уколико не платим, остаћу два месеца, а притвор може да се продужи на четири или, највише, шест месеци", тврди М. Х. у телефонском разговору за Танјуг.

Како је рекао, ухапшен је убрзо након што је заједно са вишšе хиљада својих земљака стигао у Мађарску, где се, убрзо по доласку, са пријатељем и рођацима упутио ка станици Келети у Будимпешти.

Умор и глад мучили су их док су чекали да се укрцају на воз за Немачку, наставља он, па су недалеко од станице пронашли место за предах.

"Заспали смо, међутим, на улици, а када смо се пробудили, изнад нас је стајала полиција. Убацили су нас у аутобус, буквално су нас приморали да уђемо и ударали нас. Мене и пријатеља су онда одвели у један камп", објашњава он.

М. Х. и још један његов сапутник побегли су из кампа, јер су били забринути за четири малолетна рођака, старости од 13 до 16 година, који су остали на станици Келети.

Ухватили су такси за Будимпешту, али их је 60 километара касније зауставила полиција, која их је одвела прво у канцеларију за миграције, а потом у затвор.

"Они тада нису знали да смо побегли из кампа. Ми им то нисмо рекли, јер нисмо били ни регистровани", објашњава он. У затвору је са још двадесетак избеглица из Сирије.

"Са полицајцима или било каквим званичницима немамо никаквог додира, о нама брину социјални радници, али све то није битно, ми сви сањамо само да поново будемо на слободи", прича он.

Проблем је, међутим, шšто их од слободе дели по 1.000 евра за депозит. Чак је, како истиче, успео да разговара и са рођацима који су остали на станици, јер им је у затвору дозвољено да се 20 минута дневно користе интернетом.

"Они су успели да се домогну новца и узму такси, којим су отпутовали за Немачку. Сада су тамо и безбедни су", објашњава он.

"Нико нас не воли овде", подвлачи М. Х, питајући се зашто га третирају као криминалца и дивљака, кад само бежи од рата, и жели да у Немачкој настави нормалан живот и студије економије започете у родној земљи.

"Успео сам да разговарам са својом породицом у Сирији и рекао им за откуп. Они ће покушати да нађу новац, али не знам шта ће се десити. Чак и ако успеју, не знам како ће да пошаљу у Европу, то је веома тешко", дрхтавим гласом објашњава.

На питање зашто и породица није кренула са њим, М. Х. каже да су они решили да остану у Сирији до смрти, али да су њега натерали да оде и да се спасе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару