Читај ми!

Парастос жртвама Медачког џепа

Навршава 22 године од злочина хрватске војске у Медачком џепу, испод Велебита, у коме је убијено 88 Срба - 46 војника, шест полицајаца и 36 цивила, од којих 26 старијих од 60 година, док је међу жртвама било и 17 жена, наводе у Документационо информационом центру "Веритас".

У цркви Светог Марка је, поводом 22- годишњице агресије хрватске војске на Медачки џеп, одржан парастос жртвама те акције у којој је убијено 88 Срба, преноси Танјуг.

Некадашњи становник Дивосела Миле Раичевић рекао је новинарима да је тог и наредних неколико дана убијено 88 Срба, међу којима је било војника, полицајаца и цивила.

"Цивили, њих 36, махом су били старији људи - старице и старци од 60 до 90 година. Трагедија је била у томе још већа што су ти бојовници многе од тих људи у Дивоселу и познавали, заједно са њима некада седели у школским клупама, ишли на славе, пијаце, а 9. септембра 1993. су починили погром", истакао је Раичевић.

Како је навео, хрватска војска је изненадила народ у тим селима и напала их, иако су она била под заштитом УН, под заштитом УНПРОФОР-а, који се повукао и пропустио хрватску војску.

"Ова села су пред сам Други светски рат 1939. године имала 4.500 становника, данас нема готово никога. Данас када човек дође у ова села у којима скоро нико не живи, има осећај да је дошао у простор у коме је време већ одавно стало. Тамо преко лета ретко дође по нека породица да обиђе гробља, запали свеће и осети мирис породичног огњишта", навео је Раичевић и додао да једино рушевине и гробља наговештавају да се некад живело у том крају.

Парастос настрадалима организовало је удружење породица несталих и погинулих лица "Суза". 

"Веритас" указује да је Хрватска војска у агресији на српска подвелебитска села Дивосело, Читлук и Почитељ, пљачкала, палила, рушила куће, убијала и масакрирала цивиле, војнике и полицајце.

Наводи се и да се трагедија Медачког џепа одвијала пред очима УНПРОФОР-а, који, како се додаје, тада није био само пасивни посматрач, већ је узео и активног учешћа у покушају да преузме контролу над тим подручјем и спречи убијање преосталих људи и уништавање њихове имовине, што им је успело тек након тродневних борби са хрватском војском и полицијом.

Како се подсећа, потписан је Споразум о контроли "Медачког џепа", по којем су се и хрватска и српска страна, уз посредовање међународне заједнице, сагласиле да се хрватске снаге повуку са окупиране територије до 15. септембра на линију раздвајања до пре напада, а да контролу над овим подручјем преузму снаге УНПРОФОР-а.

"Хрватска страна није испоштовала договор, па су њене снаге у повлачењу, које је потрајало до 17. септембра, опљачкале, попалиле, порушиле и побиле све оно што нису успеле да ураде у наступању" речено је у саопштењу.

"Веритас" цитира и речи комаданта УНПРОФОР-а генерала Жана Кота, који је после комплетног обиласка тога подручја изјавио: "Нисам нашао знакова живота, ни људи, ни животиња, у неколико села кроз која смо данас прошли. Разарање је потпуно, систематско и намерно".

"Веритас" прецизира и да је страдало 88 Срба, 46 војника, 6 милиционера и 36 цивила, од којих 26 старијих од 60 година. Међу жртвама је и 17 жена.

Наводи се да у тој акцији рањеника уопште није било и додаје да управо та чињеница и резултати прегледа тела, разбијене лобање, многобројне прострелне ране из непосредне близине, упућују на закључак да се радило о систематском убијању заробљених и рањених, а било је и измасакрираних и запаљених.

Како се каже у судским процесима за злочине у Медачком џепу неки су ослобођени, неки добили минималне казне или се бране са слободе, а поједини нису ни процесуирани, а "Веритас" наводи и да то показује да Хрватска држава још није спремна да се суочи са тамнијом страном своје недавне прошлости и одвраћа прогнане Србе од враћања у пуста и шикаром обрасла села Медачког џепа.

"Веритас" износи и податак да је у априлу 1991. године у Дивоселу живело 344, у Почитељу 307 а у Читлуку 129 житеља, скоро сви српске националности, а да у септембру ове године у Читлуку и Почитељу живи по три човека, док у Дивоселу нема никога.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару