Читај ми!

Бугарска ојачава границу због миграната

На бугарско-турској граници до краја октобра требало би да буде завршена друга фаза подизања заштитне ограде, којом ће илегални мигранти бити преусмеравани на званичне граничне прелазе Бугарске са Турском. За последњих пет година у Бугарској је 32.000 људи затражило азил, а по добијању избегличког статуса, они који желе могу да трајно остану у тој земљи.

Из главног регионалног граничног центра даноноћно се надгледа 271 километар спољне границе ЕУ, између Бугарске и Турске.

Европска унија је уложила око 300 милиона евра за техничко опремање границе, подигнута је и жица три и по метра високе жице, која спречава кријумчаре, а избеглице упућује на легалне прелазе.

"Жица је подигнута на неприступачном простору, добром за сакривање кријумчара. Притисак је и даље велики, али успевамо да 80 одсто избеглица спасемо сигурне смрти јер долазе са повредама опасним по живот", каже Христо Стефанов, начелник Граничне полиције прелаза Елхово на бугарско-турској граници.

Иако је западна Европа многима сан, има и оних који не желе да иду из Бугарске.

"Прошла сам тежак пут избеглице. Осам година сам у Бугарској. Помажем својим сународницима и чекам да се запослим", каже Сторај Набижада из Авганистана.

Прихватни центар Харманли, близу турске границе, највећи је у Бугарској. То је некада била касарна, па је средствима Европске уније реконструисана. Прошле године овде је било око 2.000 људи, сада их је 800.

"Било би нам веома тешко да нема финансијске помоћи ЕУ. У пет центара има места за око 7.000 људи. Дали смо огласе да тражимо возаче, кројаче, раднике на пољопривреди, те тако успевамо да избеглице социјализујемо, јер циљ нам је да их интегришемо", каже Никола Казаков, председник Државне агенције за избеглице у Бугарској.

Док родитељи чекају хуманитарни или избеглички статус, деци је омогућено учење бугарског језика. По добијању новог статуса, избеглице имају права и на лична документа Бугарске.

"Избегличку кризу осећамо две године. Пропусте су направиле и ЕУ и наша влада, и не можемо да дозволимо да велики број тих људи остане овде јер је Бугарска сиромашна чланица ЕУ", каже Деница Сачева, активисткиња НВО.

Бугарска штампа ових дана извештава о новим потезима владе Бојка Борисова. Због најаве нових избеглица, полиција и жандармерија ојачавају границу на Црном мору.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару