Читај ми!

Додик: Изворни Дејтон уместо измена - шанса БиХ

Председник Републике Српске Милорад Додик наводи да је Дејтонски споразум већ промењен насиљем високих представника у БиХ и да се, уместо заговарања његових нових измена, треба вратити изворном споразуму.

Милорад Додик наглашава да су високи представници мењали Дејтон без сагласности Републике Српске и Федерације БиХ, како је предвиђено у споразуму, преноси Танјуг.

"Због тога треба све вратити на изворни Дејтонски споразум и поштовати оно што пише у њему. То је шанса БиХ. Свака друга прича је илузија коју странци хране годинама и која се није показала успешном ни онда када су они овде управљали комплетном ситуацијом", навео је Додик за Глас Српске.

Председник Српске додај да је видљиво да наметнута решења нису донета у корист свих у БиХ, већ искључиво Бошњака, као и да ароганција коју део међународне заједнице показује на питању Дејтона највише кошта БиХ.

"Не може бити интерес БиХ оно против чега су, рецимо, и Срби и Хрвати као конститутивни народи. На једном питању се то можда и не види, али немогуће је да то не утиче на масу промена које су учинили", истиче Додик.

Према његовом мишљењу, оно што сви у Републици Српској треба да учине јесте да постану свесни своје позиције у погледу аутономије и да ту аутономију што више јачају.

"Ако Дејтонски споразум распакују, онда га могу распакивати до мере да уместо неизвесности постојања Републике Српске и ФБиХ дођу у позицију нестанка БиХ", поручује Додик.

Општи оквирни споразум за мир у БиХ, познатији као Дејтонски мировни споразум, зауставио је крвави рат у БиХ. Парафиран је након тронедељних преговора 1995. године у војној ваздушној бази Рајт Патерсон код Дејтона, у америчкој држави Охајо.

Званично је потписан у Јелисејској палати у Паризу 14. децемба 1995, чиме је БиХ подељена на два ентитета - Републику Српску и Федерацији БиХ.

Потписници, тадашњи председници Србије Слободан Милошевић, РБиХ Алија Изетбеговић и Хрватске Фрањо Туђман, обавезали су се да међусобне односе регулишу према Повељи УН, Завршном акту из Хелсинкија и другим документима ОЕБС-а, као и на међусобно поштовање суверенитета и решавање неспоразума искљуциво на мирољубив начин.

Бројни међународни званичници, али и они у Федерацији БиХ, Дејтонски споразум виде као превазиђен, док у Републици Српској сматрају да се изворни елементи Дејтона морају и даље примењивати и поштовати.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару