Читај ми!

Тензије између полиције и избеглица у месту Реске

На граници Мађарске и Србије, у месту Реске, расту тензије између полиције и миграната. Један човек је повређен у нередима. Саобраћај на ауто-путу М5 који од Хоргоша води ка Будимпешти нормализован. Аустрија успоставила контролу границе и возова који долазе из Мађарске.

Група од око око 300 избеглица пробила кордон полиције код сабирног центра Реске. Њих око 150 је пешке, под пратњом полиције, железничком пругом стигло до периферије Сегедина, одакле су аутобусима пребачени до Кишкунхалаша, односно Бекешчабе, одакле ће се сутра возом упутити ка Будимпешти.

Мигранти су још два пута пута покушали да се пробију кордон, али су враћени назад, преноси Танјуг.

Неки мигранти кажу да је ситуација толико лоша да желе да се врате назад у Србију, али их мађарска полиција не пушта.

Многи су спавали на отвореном, у пољу, на хладним ноћним температутама и надали су се да ће бити превезени у центар за регистрацију, преноси АП.

Сиријац који се представио као Али био је веома љут на третман полиције.

"Ми смо овде већ два дана, а мађарска влада шаље само један аутобус. Ми тражимо да се вратимо у Србију и не дају нам. Ми тражимо да идемо за Будимпешту и не дају нам ни то право. Зашто, зашто", запитао је Али.

Иначе, чланови неколико мађарских и међународних хуманитарних организација деле помоћ у прихватним центрима за избеглице у месту Реске.

Неколико стотина миграната од јутрос чека да буде превезено до пунктова за регистровање, које је поставила мађарска Канцелараија за имиграције, јавила је мађарска новинска агенција МТИ.

Избеглицама, међу којима је и многи проодица са децом, хуманитарне организације су делиле храну, пиће и средства за хигијену. Они су им такође уручили топлу одећу и ћебад, како би лакше пребродили хладне ноћи.

Групе гађана су донеле и гомиле дрва за огрев, како би избеглице могле да наложе ватру на отвореном.

У међувремену, званични Беч је поново вратио мере контроле на својим државним међама, а успостављене су контроле у возовима из Мађарске, потврдило је аустријско Министарство унутрашњих послова.

Како је истакнуто, то је мера која је пре свега усмерена против кријумчара људима јер је од понедељка после подне, када је поново уведена контрола сумњивих возила, полиција ухапсила шест кријумчара.

Иначе ова акција за борбу против кријумчара покренута је 30. августа и током протеклог викенда је привремено обустављена због великог таласа избеглица из Мађарске када је кроз Аустрију прошло више од 16.000 избеглица.

Током јучерашњег дана на територији Мађарске регистровано је 2.706 илегалних прелазака границе, јавља дописник РТС-а.

Највећи број регистрован је на територији пограничне Жупаније Чонград - 2.471 избеглица, међу којима и 660 деце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару