Читај ми!

Нови сукоби полиције и миграната на Лезбосу

На десетине припадника Обалске страже и интервентне полиције пендрецима "борили" су се са око 2.500 избеглица на острву Лезбос пошто је маса похрлила према броду за Атину. Грчка обалска стража спасила 500 миграната код Лезбоса.

Нови сукоби избили су синоћ између грчке полиције и избеглица на острву Лезбос пошто је ситуација "на ивици експлозије", где се налази на хиљаде људи избеглих, претежно, из Сирије, преноси Танјуг.

"Овде сам осам - девет дана. О мој Боже, не могу ни да се сетим. Неки људи су овде већ 14 - 15 дана. Владу (Грчке) није брига", рекао је Аледин, сиријски избеглица који се упутио код брата у Немачку, преноси агенција АФП.

Лезбос је острво од око 85.000 становника, које се тешко носи са таласом избеглица који стижу са суседне турске обале на путу за Западну Европу.

Грчка влада и агенција Уједињених нација за избеглице допремили су додатно особље и бродове да се "носе" са око 25.000 "заглављених избеглица" на Лезбосу пошто има три пута више избеглица него што острво може да прими, па је Грчка затражила помоћ Европске уније.

Центар за прихват је формиран на напуштеном фудбалском терену да би помогли да избеглице са острва стигну до Атине, додаје Би-Би-Си.

Ситуација на грчком острву је "на ивици експлозије" због доласка више од 15.000, већином сиријских избеглица, изјавио је синоћ грчки министар за миграције Јанис Музалас.

Музалас је за радио станицу "Вима" рекао да ће чамци, којима се избеглице пребацују на континентални део Грчке, ускоро почети да користе и другу луку како би се смањио притисак на становнике острва.

"У Митилени се тренутно налази између 15.000 и 17.000 избеглица и то су званични подаци наших служби", изјавио је Музалас, упозоривши да је ситуација на острву "на ивици експлозије".

Министар Музалас је државној ТВ станици ЕРТ1 рекао да су обезбеђени додатни трајекти и да ће неки бродови бити коришћени као прихватни центри те да је план да се 12.000 избеглица измести са острва у наредних пет дана.

Грчка обалска стража спасила 500 миграната код Лезбоса

Патролни бродови покупили су близу 500 миграната у 11 акција потрага и спасавања у источном Егејском мору, за потекла 24 сата, саопштила је Грчка обалска стража.

Људи, чија националности није одмах била јасна, пронађени су у малим чамцима у близини острва Лезбос. На то острво, Самос, Кос и Агатиниси долази половина миграната, који стижу у Грчку, преноси АП.

Више од 15.000 избеглица и миграната су насукани на Лезбосу, чекајући проверу пре него што се укрцају на трајект за грчко копно, одакле ће напредовати на север, преко Македоније, Србије и Мађарске и тражити азил у више просперитетних европских земаља.

Трајект је данас превезао око 2.500 сиријских избеглица са Лезбоса у атинску луку Пиреј, пошто је влада изнајмила трајект, у оквиру напора да ублажи притиске на источна острва која су преплављена новим доласцима. Телевизијски снимци показују да је искрцавање протекло мирно, преноси Ројтерс.

Цррвени крст је јуче описао услове за путовање око два милиона сиријских избеглица од Турске до егејских острва, као хуманитарну катастрофу.

Привремени министар за миграције Јанис Моузалас је рекао да је на Лезбосу од 15.000 до 18.000 избеглица, што је три до четити пута више од његвоих могућности. Он је ракао за државну телевизију да влада планира да повећа број бродаова са три на пет, како би са Лезбоса превезле 12.000 избеглица до суботе.

Обалска стража је проценила да су власти до сада превезле 18.000 избеглица до копна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару