Читај ми!

Словенија шпијунирала аустријског амбасадора?

Аустрија је словеначкој полицији пријавила покушај шпијунирања свог амбасадора у Љубљани, пише љубљански "Дневник". Наводно, реч је о стварима које се тичу аустријских интереса на Балкану и у Словенији.

Лист наводи да се случај догодио у време када је премијерка била Аленка Братушек, која је за шефа обавештајне службе СОВА поставила недовољно искусног Станислава Штембергера, али она сада тврди да о наводној афери ништа не зна, преноси Танјуг.

Према сазнањима Дневника, словеначки обавештајац је у контакту с неименованом службеницом амбасаде покушао да дође до информација с којима располаже аустријски амбасадор у Љубљани.

Нагађа се да се ради о поверљивим стварима које се, можда, тичу аустријских економских и политичких интереса на Балкану и у Словенији, али да је аустријска службеница прозрела словенског обавештајца и ствар пријавила својим шефовима.

Иако се такве афере обично решавају тихом дипломатијом, Аустрија је реаговала неконвенционално и ствар пријавила словеначкој полицији, преноси Хина.

Тренутно се о томе још води интерна полицијска истрага у сарадњи са специјализованим тужилаштвом.

Због закона о поверљивим информацијама случај, међутим, нису желели да коментаришу ни бивши, ни садашњи директор словеначке СОВА-а, ни тужиоци и полиција, али је премијер Церар обавештен о случају.

Из Цераровог кабинета Дневнику су, на питање о још једној обавештајној афери, навели само да је он "упознат с поступцима које су подстакли аустријски органи".

Како наводи лист, који се позива на кругове блиске премијеру, случај није нарушио добре односе Словеније с Аустријом.

То се, како наводе Церарови сарадници, види и у "одлучној подршци" коју Аустрија даје Словенији у садашњем арбитражном граничном спору с Хрватском.

С друге стране, то што се Аустрија одлучила на полицијску пријаву наводног шпијунског случаја, по мишљењу неких обавештајних кругова можда би могла бити и порука Словенији да неће толерисати такву праксу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије