Читај ми!

Израелци спречени да сниме филм о усташким логорима на Пагу

Израелска телевизијска екипа намерaвала је да сними документарни филм о усташким концентрационим логорима из Другог светског рата. Међутим, они су спречени у тој намери јер су мештани на Пагу позвали полицију због неовлашћеног снимања школе.

Представница јеврејске националне мањине града Загреба Сања Зоричић Табаковић рекла је да је полиција најпре израелској ТВ екипи одузела пасоше, али се након тога коректно понела, преноси Танјуг.

У Полицијској управи Личко-сењској речено је да су у припадници Полицијске постаје Новаља примили дојаву грађанина да у Метајни више особа снима школу, а полиција тврди да ТВ екипи нису одузимали пасоше.

Неки од мештана Метајне кажу да су увређени јер стално долазе екипе које снимају куће у којима су, наводно, били логораши, што један од мештана негира.

Како наводи Хрватска радио-телевизија, израелска екипа ће снимање наставити на Петровој гори.

Логор на острву Паг је један од првих и најзлогласнијих усташких логора и састојао се из два дела: логора Слано и логора Метајна. Формиран је 25. јуна 1941, а распуштен августа исте године кад је Паг предат Италијанима.

Прве жртве били су Јевреји из Загреба, а потом су довођени Срби и Јевреји из разних крајева. Усташе су их убијале клањем или бацањем у јаму у пределу Фурнаже.

За непуна три месеца постојања (25. јун 1941 – крај августа 1941) кроз логор Слана је прошло око 16.000 затвореника. Највећи број је побијен (само у Јадовно на погубљење је послато 3.000 Срба), а део је усмрћен у Јасеновцу.

Логор Метајни на Пагу је био искључиво за жене и децу, и није утврђен тачан број жртава.

Насловна фотографија: Александар Апостоловски

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије