Читај ми!

Избеглице стигле у Аустрију, организован превоз до Минхена

Око 6.500 избеглица ушло је из Мађарске у Аустрију. Полиција их усмерава на железничку станицу у пограничном Никелсдорфу, одакле иду за Беч и даље у Западну Европу. Возови са најмање 3.000 њих већ су стигли у Минхен. Око 1.000 избеглица кренуло је из Мађарске пешице ка Аустрији, јавља извештач РТС-а. Полиција вратила оне који су побегли из прихватног центра Реске.

23.10 - На станици "Келети" у Будимпешти тренутно се налази око 600 избеглица, рекао мађарски званичник и додао да је у прихватним центрима 2.891 мигрант. 

21.40 - Око 3.000 избеглица стигло у Минхен где су дочекани аплаузом, преноси Танјуг.

20.00 - Обезбеђени храна, вода, превоз свима који су стигли на аустријски прелаз Никелсдорф, а једна болесна жена хеликоптером је пребачена у болницу, јавља извештач РТС-а са лица места. Дописница РТС-а из Беча јавља да Аустрија и Немачка заједно координишу пребацивање миграната у Минхен.

18.35 - Велика гужва на аустријском граничном прелазу Никелсдорфу, одакле се избеглице аутобусима превозе до железничке станице, одакле иду за Беч и даље у Западну Европу, јавља извештач РТС-а.

17.30 - Још једна група од око 200 избеглица кренула је пешице са станице "Келети" ка Аустрији. Крећу се пешачком зоном, у пратњи полиције.

16.20 - Мађарски премијер Виктор Орбан поручио да је превоз неколико хиљада миграната у Аустрију изузетак и да се неће поновити, преноси Бета.

14.10 - Из аустријског МУП-а кажу да је 6.500 избеглица ушло у ту земљу, од којих 2.200 на путу за Немачку.

13.15 - Око 450 избеглица возовима из Аустрије стигло у Минхен, преноси Ројтерс.

12.05 - Нова група од неколико стотина миграната са станице Келети кренула је кроз центар Будимпеште пешке ауто-путем М1 за Аустрију, јавља извештач РТС-а.

Аустријска полиција саопштила је да је у Аустрију, преко прелаза Никелсдорф до којег су мађарске власти довозиле избеглице аутобусима, до сада ушло око 6.500 људи, од којих 2.200 на путу за Немачку, преноси Ројтерс.

Мађарске власти су са више од 100 аутобуса до границе пребациле више од 4.500 избеглица, након што су колоне њих пешице покушале да се од Будимпеште домогну Аустрије. 

Међутим, мигранти нису превезени на аустријску територију, већ до границе, одакле су пешака дошли до теретног терминала где их је преузела аустријска полиција.

Број људи који је довезен аутобусима двоструко је већи него што су аустријске власти очекивале, али су све пристигле до Никелсдорфа возовима и аутобусима пребацили до Беча. Избеглице, које су дошле у Беч, са станице "Вестбанхоф" настављају своје путовање у правцу Немачке. За превоз избеглица користи се и двадесетак дуплекс аутобуса.

Око 20 часова је негде око 1.000 њих у Никелсдорфу чекало свој ред за аутобус ка Бечу, јавља извештач РТС-а. Очекује се да тај број порасте пошто избеглице настављају да пристижу из Мађарске.

У касним поподневним сатима, првим возовима у Минхен је стигло око 450 њих, да би до око 21 час дошло око 3.000 људи. Тамошња полиција наводи да се очекује да ће током дана и ноћи у земљу стићи између 5.000 и 10.000 избеглица. Портпарол полиције је рекао да ће бити пребачени у оближњи центар, где ће бити регистровани.

Како је саопштило немачко министарство одбране, обезбеђен је хитан смештај за 350 избеглица у школи за војне официре у Дрездену, на истоку. Немачка војска је већ обезбедила 24 касарне широм земље за смештај 11.800 људи, као и више од 140 шатора, где се сместило неколико стотина избеглица.

У међувремену, мађарске ТВ станице јављају да се са железничке станице "Келети" око 1.000 избеглица изместило у предграђе Будимпеште, у нади да ће и за њих бити обезбеђени аутобуси. Међу избеглицама су се, наиме, прошириле гласине да ће их аутобуси превести до границе са Аустријом.

Мађарска је, међутим, поручила да више неће обезбеђивати аутобусе за превоз избеглица и миграната у Аустрију. Та мера преузета је једнократно, јер је ситуација у земљи била неподношљива, кажу полицијски званичници.

"Обезбеђивање аутобуса за Аустрију била је једнократна мера и више нећемо слати возила по мигранте на путевима ка Бечу", рекао је на конференцији за новинаре шеф мађарске полиције Карољи Папа, а преноси агенција МТИ.

И портпарол мађарске владе Золтан Ковач изјавио је да нису планирани додатни аутобуси који би, како наводи МТИ "илегалне мигранте" возио од станице "Келети" до аустријске границе.

Оне који су успели да пређу границу очекује другачији третман јер, како јавља дописница РТС-а из Беча, Аустрија се показала као добар домаћин хиљадама придошлица. Беч и Берлин заједно координишу операцију превоза миграната, а колоне су већ отишле према Минхену.

У прихвату избеглица власти могу да рачунају на подршку аустријске јавности - бар оног дела који се гласно изјашњава о овом питању.

Рано јутрос донесена је одлука о затворању ауто-пута А4 у правцу Беча у области граничног прелаза Никелсдорф, а та мера је и даље на снази због, како је наведено, безбедности миграната који тим путем долазе.

Што се ситуације на прелазу Никелсдорф-Хеђешхалом тиче, аустријски полицајци су током читавог дана чули реч "хвала" колико нису у целој својој досадашњој служби. Када пролазе поред њих избеглице се срдачно захваљују на енглеском језику, а поједини објашњавају да се осећају радосно, јер после више дана страха, када нису знали шта ће се догодити, њих дочекују насмејани људи.

Извештач РТС-а јавља да се мигранти на улазу у Аустрију добро третирају, да им је обезбеђена храна, вода, као и да је једна болесна жена хеликоптером превезена у болницу.

На простору испред старе царинарнице могу се видети и деца, која су се обрадовала играчкама које су добили од Црвеног крста. У њиховим очима се видела радост када су добили играчку за прављење балона од сапунице.

Пошто је, за даље путовање, био ограничен простор за пртљаг многи су искористили прилику да се пресвуку. Навала је владала и око какаоа који је једна жена из Немачке донела са помоћницима.

Нови збег из Будимпеште ка Бечу

А, ситуација с друге стране границе се не мења. Неколико стотина миграната са станице "Келети" кренуло је кроз центар Будимпеште пешке ауто-путем М1 за Аустрију. Перони на станици су препуни избеглица, али, како тврде, не дозвољавају им да купе карте за Аустрију и Немачку, без валидних докумената. Иначе, возови са станице "Келети" поново саобраћају према западноевропским дестинацијама.

Они који су кренули пешака за Беч иду пешачком зоном у колони по двоје-троје, а прате их полицијска возила са видео-надзором. 

Истовремено, мађарска агенција МТИ извештава да је око 250 миграната јутрос напустило прихватни центар Бичке, 30 километара западно од Будимпеште и кренуло у правцу Аустрије.

И они ходају зауставном траком на ивици ауто-пута М1 а десет полицијских возила је стигло како би их пратили. У групи су мушкарци, жене и деца, наводи МТИ, позивајући се на државну ТВ М1.

И прихватни центар у месту Вамошсабади, недалеко од Ђера, напустило је око 200 миграната како би пешке прешли 50 километара до Хеђешхалома на мађарско-аустријској граници, јавила је агенција МТИ, извештавајући и да је из центра у Дебрецину неколико стотина миграната кренуло возом ка Будимпешти.

Владе у Бечу и Берлину синоћ су се договориле да омогуће избеглицама улаз у Аустрију и Немачку, након што су мађарске власти, како би решиле кризу са избеглицама које су пешице кренуле ка Аустрији, ставиле на располагање аутобусе за превоз до аустријске границе.

Будимпешта је јуче била у хаосу. Навијачи су запалили два полицијска аутомобила, око њих 50 је приведено, а 15 повређено. Повређено је и 17 полицајаца, јавља репортер РТС-а са лица места.

Полиција је била ангажовала стотине специјалаца који су окружили станицу да десничари не би дошли у контакт са мигрантима. На "Келети" данас пристиже око 2.200 нових миграната из Србије.

У местима Бичке и Реске мигранти су јуче бежали из прихватних центара и са железничке станице. У кампу Реске код границе Србије и Мађарске је, међутим, синоћ и јутрос било мирно, али је током дана изгорео један шатор са избеглицама. Није било повређених и истражује се о чему се ради, наводи извештач РТС-а.

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц подсетио је да је и даље на снази Даблински споразум и нагласио да је неопходно да се пробуди Европа.

Према његовим речима, претходна ноћ је решена на хумани начин, али она мора отворити очи свима колико је замршена ситуација у Европи и колико је ситуација драматична. 

И док се чланице Вишеградске групе, Мађарска, Чешка, Словачка и Пољска, противе идеји о равноправној расподели 120.000 миграната, у Белгији се спремају за привремени прихват до 500 избеглица у једној од пословних зграда у Бриселу. И Аргентина је вољна да прими још сиријских избеглица и поручује да ће они бити добродошли.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару