Читај ми!

Весна Пусић жели на Ист Ривер, нема подршку председнице

Министарка спољних и европских послова Весна Пусић објавила је да је хрватска влада одлучила да је кандидује за генералног секретара Уједињених нација. Председница Хрватске сматра да ће та одлука "изазвати поделе".

Након што је Весна Пусић објавила да ће је хрватска влада кандидовати за генералног секретара УН и да се нада да ће имати подршку Колинде Грабар Китаровић, хрватска председница саопштава да је одлуку о кандидату требало да препусти новој влади јер су избори близу, преноси Танјуг.

Колинда Грабар Китаровић је поручила да неће ићи против националног кандидата, али сматра да он мора имати широку подршку.

Подршка би, рекла је у Вировитици, требало да буде готово на нивоу националног консензуса и додала да није реч о међународном такмичењу, или јавном позиву на који би се јавио било који кандидат.

"Оваква одлука није добра и бојим се да ће створити раздор у земљи. Већ месецима чекам да се у поступак пошаљу именовања амбасадора и конзула и не знам зашто то није послато", рекла је Грабар Китаровић, одговарајући на тај начин на новинарско питање да ли ће подржати кандидатуру Пусићеве.

Иначе, Пусићева је раније данас објаснила да је доношење одлуке о кандидатури у надлежности владе и да председница у томе формално не учествује, али да је важно и корисно имати њену подршку.

"Она (Колинда Грабар Китаровић) ми је у два наврата рекла да сматра да би било врло добро за Хрватску да има кандидата, да је то за државу свакако плус. Ја се надам да ће ме председница подржати...", рекла је Пусићева новинарима након седнице владе.

Шефица дипломатије је навела да је у оквиру УН постигнут консензус да се 11. септембра донесе резолуција којом ће се дефинисати поступак избора наредног генералног секретара те организације и који ће бити донекле различит од досадашњих избора.

Према речима Пусићеве, процедура одабира генералног секретара врло је компликована и сама чињеница да је неко кандидат не значи да ће бити и изабран, али даје прилику земљама из којих су кандидати долазе да добију "бољу видљивост".

"Без обзира на све формалне и неформалне критеријуме и преференције које се спомињу, потпуно је јасно да је сваки кандидат, па тако видим и своју кандидатуру, на врло дугачком штапу", сматра Пусићева и додаје да је већа вероватноћа да неће бити изабрана, али да ће у самој процедури Хрватска имати прилику да се представи.

Мандат генералном секретару УН Бан Кимуну истиче у децембру 2016. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије