Читај ми!

Будимпешта, сцене очаја

Мађарска полиција је код места Бичке зауставила воз са мигрантима који је кренуо ка граници са Аустријом. Избеглице леже на шинама, а новинарима је забрањен приступ том простору. Mађарскe железницe наводе да возови за западну Европу тренутно не саобраћају. Орбан: Прилив избеглица прети да подрије хришћанску Европу.

20.40 - Уједињене нације саопштиле су да је Мађарска одбила понуђену понуду УНХЦР.  

19.00 - Maђарске железнице су укинуле све поласке из Будимпеште ка Западној Европи. 

18.40 - Мађарски премијер Виктор Орбан најавио могућност изградње зида према Хрватској уколико мигранти почну да пристижу из правца те земље. 

17.40 - Аустријска полиција саопштила да не очекује долазак возова у ту земљу нити веће нереде.

16.15 - Део миграната покушава да побегне и опире се одвођењу у прихватни центар.

14.49 - Станица код места Бичке проглашена оперативном зоном, а новинарима је забрањен приступ, јавља Танјуг

14.21 - Мигранти легли на шине код места Бичке и одбијају да оду у прихватни центар близу тог града, јавља Ројтерс

Воз је са будимпештанске станице "Келети" кренуо са око 300 миграната до Шопрона, на граници са Аустријом, али је након 40 километара пута полиција наредила мигрантима да сиђу у месту Бичке, где се налази мађарски прихватни центар, јавља Танјуг

Десетине избеглица легло је на шине на железничкој станици код града Бичке, противећи се одлуци да буду одведени у прихватни центар.

Једна породица коју чине мушкарац, жена и њихово дете лежала је на шинама одбијајући да послуша наредбе полиције.

Поједини мигранти покушавају да побегну, а неки од њих су се рвали са полицајцима покушавајући да се врате у воз.

Како јавља Ројтерс, мигранти су ударали у прозоре воза, узвикујући "Не камп, не камп". У близини воза распоређено је око 50 полицајаца.

Полиција је испразнила један вагон, а још пет вагона са мигрантима и даље стоји на станици. Како је раније наведено, требало је да део вагона стигне у Сомбахтељ, а преостали у Шопрон.

Железничку станицу у месту Бичке мађарска полиција је прогласила "оперативном зоном" и свим представницима медија је речено да напусте тај простор, извештава репортер Ројтерса.

Мађарско министарство за развој одобрило је одлуку мађарских железница да суспендују све међународне линије од Будимпеште према Западној Европи, рекла је на прес конференцији председница мађарских железница Илона Давид.

Додаје да ће та одлука важити до даљег, а да је донета због превеликог броја људи у возовима како би се осигурала безбедност путника, наводи агенција МТИ.

Шеф мађарске полиције Карољ Пап наложио је представницима медија да могу да чекају испред станице, али да им улазак неће бити дозвољен, преноси агенција МТИ.

И у Будимпешти поново напета ситуација. Након што је стотине миграната јуче протестовало испред главне железничке станице "Келети", трг испред станице био је током ноћи испражњен.

Међутим, током јутра су трг и станицу поново преплавили мигранти.

Ројтерс је јавио да на станици влада хаос, пошто мигранти, од којих многи са децом, уз велико гурање покушавају да уђу у воз и на врата и кроз прозоре.

АФП је јавио да је главни улаз станице отворен нешто после осам сати и да је један део од око 2.000 миграната одмах кренуо да улази у воз.

Мађарске железнице су раније данас саопштиле да се ниједан воз из безбедносних разлога неће упутити ка западној Европи. 

Мађарски премијер Виктор Орбан разговарао је са српским премијером Александром Вучићем о кризној ситуацији изазваној масовном миграцијом на границама Србије и Македоније.

У ауторском тексту за Франкфуртер алгемајне цајтунг, Орбан је оценио да прилив избеглица у Европу прети да подрије њене хришћанске корене и да је због тога потребно да владе контролишу своје границе.

"Тек када будемо заштитили наше границе, моћи ће да се поставе питања колико људи можемо да примимо и да ли треба да постоје квоте", навео је Орбан, пренела је агенција Ројтерс.

Орбан је упитао није ли забрињавајуће то што је хришћанска култура Европе још једва у стању да задржи Европу у сопственом хришћанском систему вредности.

Мађарски премијер је бранио постављање жице на граници према Србији и рекао да "жицу не подижемо из задовољства, већ зато што је то нужно". 

Мађарска полиција је појачала контролу саобраћаја на ауто-путу М5 код границе са Србијом, а због илегалних прелазака границе јуче је на територији Мађарске приведена 2.061 особа.

Уједињене нације саопштиле су да градске власти у Будимпешти нису прихватиле понуду Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) за помоћ због растуће избегличке кризе.

Портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик рекао је новинарима да је "очигледно, да УН раде на захтеву уз пуну сарадњу влада прималаца избеглица", преноси АП.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије