Читај ми!

Ерјавец: Арбитража једини начин за решење спора с Хрватском

Арбитража је једини начин за решење граничног спора с Хрватском јер се то питање, упркос настојањима, није могло решити договором, сматра словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец.

Ерјавец је у разговору за Словеначки телевизију подсетио да две суседне државе током 18 година преговора нису успеле да реше гранични спор у Пиранском заливу и да због тога арбитража остаје једини адекватан начин, пренео је Танјуг.

Ерјавец очекује и да ће тај механизам за решавање својих спорова користити и друге земље у региону.

Говорећи о Бледском стратешком форуму, на којем је саговорницима из

иностранства изнео своје погледе на заплет око арбитраже, министар је нагласио да су се "практивчно сви (саговорници)" сложили да са арбитражом треба наставити и да очекује да ће Арбитражни суд ускоро попунити састав с два нова арбитра.

Ерјавец је, коментаришући изјаве хрватских представника да је арбитражни споразум билатерални договор Хрватске и Словеније које спор у завршници морају саме да реше, рекао да то није билатерални него међународни уговор који је донет под покровитељством Европске уније, пренела је агенција Хина.

Европска комисија сматра потребним да Хрватска и Словенија пронађу
заједничко решење за питање граница и подстиче дијалог суседа о том питању, док је за шефицу хрватске дипломатије Весну Пусић арбитражни поступак "неповратно компромитован" и то у толикој мери да Арбитражни суд у том спору више није способан да непристрано одлучи.

Према њеним речима, Хрватска је уверена да је наставак арбитражног поступка немогућ и неодржив, али да упркос томе држава и даље жели да са словеначким партнерима тражи алтернативно решење за питање граница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије