Читај ми!

Бродови с мигрантима пристижу у Пиреј

Око 1.800 избеглица је прошле ноћи стигло у Пиреј бродом који довози мигранте који су илегално стигли на острво Лезбос на истоку Грчке. Очекује се да у току дана стигне још један број са око 2.500 људи.

Грчка овог лета бележи пораст броја избеглица и миграната који стижу на острва у гуменим чамцима преко суседне Турске, а хуманитарне агенције процењују да је прошлог месеца дневно у ту земљу улазило око 2.000 њих, преноси Танјуг.

После паузе од неколико дана прошле недеље, грчке власти су у суботу наставиле да са острва Кос, Лезбос, Самос, Сими и Агатониси на копно бродовима превозе избеглице, претежно из Сирије, Ирака и Авганистана, након чега многи настављају пут кроз Европу, преноси Ројтерс.

Грчка, која кубури са финансијама, упозорава да нема довољно инфраструктурних капацитета да би изашла на крај са толиким приливом избеглица и миграната.

Председник Прокопис Павлопулос рекао је свом француском колеги Франсоа Оланду у телефонском разговору да би питање миграната и избеглица требало да буде размотрено на највишем европском нивоу, саопштено је из кабинета грчког председника.

Министар за миграциону политику Јанис Музалас рекао је да ће грчка прелазна влада донети мере за побољшање услова за десетине хиљада избеглица и миграната, који стижу на грчка острва на истоку земље.

Према његовим речима, мере ће ускоро бити објављене, а биће побољшања како за избеглице на острвима тако и за житеље острва који су суочени са потешкоћама.

"Проблем је веома велик. Ја сам оптимиста да може бити избегнута криза", рекао је Музалас, пренео је АП.

После састанка са премијерком Грчке Василики Тану са којом је разговарао о том проблему, Музалас је рекао да је неопходна интервенција Европске уније и Уједињених нација.

"Уколико европска унија не интервенише брзо у прихвату људи... уколико то питање не буде интернационализовано на ниво Уједињених нација, веома често ћемо рзаговарати о томе како да избегнемо кризу", рекао је грчки министар за миграцону политику.

Од почетка године у Грчку је стигло више од 200.000 миграната. 

Удавило се 11 избеглица код турске обале

У међувремену, турски медији су објавили да се код обале Турске најмање 11 избеглица утопило, а пет се воде као нестали када су се преврнули чамци којима су покушали да се пребаце на грчко острво Кос.

Турска агенција Доган је навела да је један чамац са 16 људи потонуо у међународним водама по испловљавању из Бодрума. Седморо се удавило, а четворо је спасено.

Само неколико часова касније, такође код обале Бодрума, потонуо је и други чамац са шесторо људи. Удавила се жена и троје деце, док се двоје спасило и допливало до обале у полу свесном стању, пренела је агенција АП.

Иначе, рута од Бодрума до Коса је једна од најкраћих која води од Турске до грчких острва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије