Аустрија увела контролу камиона на границама

Аустрија је увела контроле камиона на границама на истоку земље након недавне трагедије у којој је у камиону кријумчара 71 избеглица изгубила живот.

На границама на истоку Аустрије од вечерас се примењују контроле као пре почетка примене Шенгенског споразума, преноси Танјуг.

Министарка унутрашњих послова Аустрије Јохана Микл-Лајтнер наложила је да се већа возила, са могућим скровиштима за илегалне мигранте заустављају и контролишу.

Аустријска полиција упозорила је министарку да се трагедија, која је откривена у камиону паркираном у зауставној траци код места Парндорф, може у свако доба поновити, јер су у протекло време учестало заустављана возила са десетинама миграната у простору за превоз терета.

Нове контроле треба да се спроводе на свим међународним главним саобраћајницама, тако да ће главна тежишта контрола бити и према Немачкој и Словачкој, у сарадњи са тамошњим полицијама.

Министарство истиче да је свесно да ће, због привремених контрола, доћи до дужих чекања и гужви, али је приоритет спашавање живота и делотворна борба против кријумчара.

"Суочени смо са злочинцима који су без скрупула. Због тога морамо да делујемо против њих са посебном оштрином како би се успешно борили против те врсте криминала", истакла је Микл-Лајтнер у саопштењу.

Према њеним речима, порука кријумчарима је да неће моћи да се осећају безбедно у Аустрији, јер ће, ако буду ухваћени морати у затвор.

"Криминалци су међународно умрежени и делују тако. Због тога морамо и ми међународно да делујемо", нагласила је она у вези договорених контрола са баварским, мађарским и словачким властима.

Истовремено је Црвени Крст на прелазу Никелсдорф-Хегешхалом започео припреме за масовни долазак имиграната.

Полиција очекује масовни долазак до 7.000 људи, који су пре завршетка зида Мађарске ка Србији ушли на мађарску територију и који сада треба да стигну до Аустрије.

Такође је и војска започела успостављање шаторских насеља за прихват избеглица.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару