Читај ми!

Пусићева: Једна група отела Салопека, друга објавила снимак

Хрватска министарка спољних послова Весна Пусић саопштила је да је једна екстремистичка група отела Томислава Салопека у Каиру, док је друга, Исламска држава, објавила снимак. Каже да конкретних захтева није било и да није могуће утврдити да је Салопек заиста убијен. Ројтерс јавља да је хрватски држављанин убијен после истицања рока.

Судбина Томислава Салопека, за кога Исламска држава тврди да га је ликвидирала, још није позната, рекла је Весна Пусић прецизирајући да ни хрватска ни египатска страна немају потврду да је Салопек, отет пре три седмице недалеко од Каира, ликвидиран.

Отет је 22. јула недалеко од Каира, а припадници Исламске државе објавили су јуче на свом Твитер налогу фотографију тврдећи да се на њој налази тело убијеног хрватског држављанина.

"Осам дана касније за њега је тражен новац. Није било контаката од његових отмичара све до 9. августа, када је снимљен у пози карактеристичној за Исламску државу, рекла је Пусићева на конференцији за новинаре у Ријеци, пренели су хрватски медији.

Подсећа да је на том снимку тражено ослобађање муслиманских жена из египатских затвора.

"Како није било прецизирано на које жене се мисли, а 99 одсто жена у египатским затворима су муслиманке, тада је закључено како нема конкретних захтева. У причи око отмице суделовале су две групе: једна која је отела Салопека и друга која је објавила видео-снимак. Након објаве снимка, били смо у контакту са египатским властима, разговарали с египатским министром спољних послова и у року од 24 сата од објаве били смо у Каиру заједно са супругом и сестром Томислава Салопека", рекла је Пусићева.

Поручила је да је тероризам глобална опасност која никога не заобилази и против које треба да се бори цео свет.

"То што се догодило показује да је међународна коалиција за борбу против Исламске државе, за борбу против терористичке организације данас важнија него икада и да треба бити одлучнија него икада пре", рекла је Пусићева и подсетила да у тој коалицији има више од 63 државе.

Ројтерс је данас јавио да су екстремисти Исламске државе у радио-емисији саопштили да је њихова египатска подружница убила хрватског таоца, дан пошто је фотографија са обезглављеним телом кружила унутар групе присталица, преноси Танјуг.

Активисти Исламске државе навели су да су у покраjини Синај "војници калифата убили хрватског заробљеника, чија је земља учествовала у рату проитив ИД, после истицања рока и пошто су га обе владе напустиле – и хрватска и египатска".

Аутентичност фотографија није потврђена

Наиме, аутентичност фотографија које су објавили терористи путем друштвених мрежа није потврђена.

Томислављева супруга Наташа Салопек пак поручује да жели да верује да је он још жив и да ће се надати до самог краја.

Уколико убиство Салопека буде потврђено, он ће бити девета жртва из западних држава.

Први пут су објављена и имена егзекутора у пустињском подручју Синаја, преноси Јутарњи лист и наводи да ће њихов идентитет бити предмет детаљнијих анализа обавештајних агенција наредних дана.

Би-Би-Си, међутим, тврди да је немогуће добити стопостотну потврду егзекуције таоца и подсећа да су исти проблем имале све владе држава чији су грађани погубљени на исти начин.

Стручњак Бил Рођио каже да не може да се сети ниједног случаја у коме је (влада земље из које је убијени талац) добила тело".

Када се не могу послужити физичком верификацијом, стручњаци се користе визуелним доказима које је објавила група, објашњава Рођио и наводи да је у случају хрватског таоца "убиство следило познати узорак" и да нема "ниједног уверљивог разлога" веровати да су тврдње о убиству таоца лажне.

"Они убијају људе како би ширили своју пропаганду. Видео-снимци су се до сада показали веродостојнима", подсећа Рођио с којим је сагласан и професор Адам Долник, стручњак за преговоре са отмичарима, тврдећи да Исламска држава нема разлога за лагање, јер би на тај начин себи уништили кредибилитет.

Како утврдити веродостојност снимка

Пол Гинсберг, форензички стручњак за аудио и видео-снимке, наводи да стручњаци треба да анализирају "електронске импулсе, аудио, видео, говор, гласовну идентификацију, географију – које год информације то може да осигура – као и технике продукције", док специјалиста за аутентификацију видео-снимака Ед Примеу каже да је "једна од првих ствари које треба проверити конзистентност с видео-снимцима које су раније снимљене, као и врста фајлова и видео оквира".

И док су јуче сви медији саосећали са Хрватском због још, додуше, непотврђеног погубљења Салопека, хрватски медији данас преносе писање једног БиХ портала који је навео:

"Ово је завршетак хрватског држављанина и сваког оног који се поиграва с Исламском државом".

Не наводи се име поменутог портала, али се истиче да је, иако су вест објавили на босанском језику, домен регистрован у Саудијској Арабији на име Абдулаха Абдурахмана.

Хрватски медији су пренели и да је француска фирма ЦГГ, за коју је Салопек радио, известила да ће се можда делимично повући из Египта.

Портпарол Кристоф Барнини рекао је за Би-Би-Си да фирма преговара са клијентима о нивоу ризика на који су спремни.

Међутим, како се наводи, одбио је да коментарише детаље околности Салопекове отмице, али је рекао да је ЦГГ, у међувремену, подигла ниво безбедности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару