Читај ми!

Ситуација са мигрантима у Грчкој више него ургентна

Ситуација у Грчкој, а нарочито на острву Кос где свакодневно стиже велики број миграната, више је него ургентна и захтева колективан европски одговор, изјавила је портпаролка Европске комисије Наташа Берто.

Берто је на конференцији за новинаре у Бриселу навела да ЕК пажљиво прати развој ситуације након прилива великог броја миграната у Грчку, али и у другим земљама, преноси Танјуг.

Берто је најавила да ће Грчкој ускоро бити исплаћена помоћ од 13 милиона евра за помоћ у решавању проблема миграција, али је додала да је "очигледно да новац није довољан за решавање кризе".

ЕУ је у сталном контакту са Грчком да би се видело "шта јој је потребно и како на најбољи начин можемо да им помогнемо у овом тренутку".

Према њеним речима, на лице места биће послати тимови за обраду великог броја захтева за азил. "Ако Грчка затражи већу помоћ, спремни смо да јој помогнемо", поручила је она.

Од почетка године око 250.000 миграната дошло је у Европу преко мора – 124.000 у Грчку и 98.000 у Италију, саопштио је Високи комесаријат УН за избеглице.

Јуче је полиција на острву Кос употребила пендреке и апарате за гашење пожара како би спречила стампедо миграната, док је градоначелник упозорио да би избегличка криза на том грчком оству могла да се заврши крвопролићем ако се ситуација погорша.

Грчка полиција је саопштила да је данас послала додатне снаге интервентне полиције на острво Кос, пошто расту тензије под приливом миграната и избеглица.

"Две јединице, или 40 људи, стигли су на Кос, док се остала појачања шаљу са других источноегејских острва, рекао је портпарол полиције.

Локални медији су пренели да је 250 додатних полицајаца распоређено на острвима, где мигранти долазе преко мора из оближње Турске. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару