Читај ми!

Грчке банке остају затворене бар до среде

Грчка влада је одлучила да банке остану затворене до среде, пише у кратком саопштењу грчког Министарства финансија.

После састанка заменика министра финансија Димитриса Мардаса и директора највећих грчких банака, Влада је одлучила да се настави контрола промета капитала и да банке остану затворене упркос споразуму постигнутом с повериоцима у Бриселу, преноси Бета.

Те мере које су на снази још од 29. јуна, првобитно је требало да трају само недељу дана, али је њихово трајање већ двапут продужено.

Та одлука је донета пошто је Европска централна банка одлучила да задржи непромењен "плафон" своје хитне кредитне помоћи за ликвидност грчким банкама на садашњем нивоу од 89 милијарди евра.

По објављивању одлуке премијера Алексиса Ципраса крајем јуна о одржавању референдума, после прекида преговора Атине и њених кредитора – ЕУ, Европске централне банке и ММФ-а, Атина је била принуђена да ограничи промет капитала због масивног повлачења улога из банака.

Та мера чији је циљ да спречи колапс банака, донела је ограничење узимања новца само из банкомата и само до 60 евра дневно за оне који имају рачуне у грчким банкама.

Међутим, узимање новца из банкомата помоћу картица страних банака није ограничено, па ни за стране туристе.

После тешких преговора на маратонском самиту земаља еврозоне у Бриселу, одлучено је да почну преговори о трећем плану кредитне помоћи Грчкој, што је омогућило да она остане у зони евра, али по цену врло тешких мера штедње и нових реформи током три године.

Да би тај споразум важио, основа тих мера мора да буде потврђена одлуком скупштине Грчке најкасније до среде увече, а потом и да је одобри еврозона.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи