Читај ми!

Дуга листа услова за Атину

Прелиминарни договор Грчке и еврозоне о трећем пакету помоћи предвиђа тешке економске реформе и листу услова које Атина мора да усвоји да би избегла финансијски колапс. Премијер Алексис Ципрас суочава се унутар коалиције, али и сопствене партије са странама које неће подржати договорене мере.

У саопштењу са самита лидера еврозоне наводи се да ти "минимални захтеви" не гарантују успешан исход преговора о пакету помоћи, наводи агенција Асошијетед прес, преноси Бета.

До среде парламент у Атини треба да усвоји законе за ефикаснији систем ПДВ-а и проширење пореске основе како би се повећали приходи, почетак реформи пензионог система, осигуравање независности државне статистичке агенције и обезбеђивање "квазиаутоматских резова у потрошњи" у случају да се не оствари буџетски суфицит.

До 22. јула морају да се усвоје закони за реформу система грађанског права како би се учинили ефикаснијим и смањили трошкови.

Такође мора да модернизује и ојача администрацију, али и да смањи њене трошкове, а прве предлоге на том плану треба да достави до 20. јула.

Међу условима које Атина треба да спроведе су и промене које би омогућиле продужење радног времена и рад продавница недељом, либерализација у власништву апотека, ограничења за пекаре и млекаре, као о отварање затворених професија међу којима је превоз трајектима.

Грчка мора и да убрза програм приватизације пребацивањем 50 милијарди евра вредне имовине у независан фонд са седиштем у Атини.

Према данашњем договору, Грчка мора да тражи подршку Међународног монетарног фонда пошто истекне њен садашњи програм с ММФ-ом почетком 2016.

Поред тога, Атина мора да дозволи представницима Европске централне банке, ММФ-а и Европске комисије, раније познатим као "тројка", да се врате у Атину, а влада мора да се консултује с тим институцијама о нацртима свих важних закона пре одласка у парламент.

Влада у Атини мора да преиспита и измени неке законе усвојене у последњих шест месеци за које се сматра да су уназадили претходне реформске мере.

После 17 сати маратонских разговора, лидери еврозоне постигли договор о трећем пакету помоћи за спасавање грчке привреде и да Атину задрже у зони евра.

Споразум Грчке и других земаља еврозоне поздравила је Бела кућа рекавши да је то важан корак напред, да је "уверљив" и да је у правом смеру.

"Сједињене Државе поздрављају данашњи споразум Грчке и њених кредитора", рекао је Џош Ернест, портпарол Барака Обаме, нагласивши да тек сада долазе "важне етапе".

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи