Читај ми!

Додик: БиХ може да опстане само по Дејтону

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да је међународна заједница одустајањем од изворног Дејтона, удаљавала БиХ од реалне могућности да преживи, јер је БиХ оспособљена за живот компромисима који су тешком муком постигнути пре 20 година.

Милорад Додик у ауторском тексту за Независне новине наводи да је "важно приметити да БиХ после парафираног споразума у Дејтону, није више била она БиХ која је 1992. међународно призната и која је примиљена у чланство УН-а".

"То је била нова државна заједница са потпуно измењеном унутрашњом структуром", рекао је Додик, преноси Танјуг.

Додик је истакао да је РС, која је основана у јануару 1992. године, унела у БиХ три године касније, свој субјективитет и суверенитет, одричући се дела свог суверенитета у име мира.

"Те 1995. године споразум је био једнако неприхватљив свима, Србима, који су морали да одустану од идеје заједничког живота у тада већ крњој Југославији, Хрватима што су остали изван граница Хрватске, а Бошњацима што су остали без унитарне државе за коју су се борили. Двадесет година касније потпуно је јасно да је Дејтонски мировни споразум у ствари био једина мера могућег живота та три народа и да су то аутори споразума веома добро знали", оценио је Додик.

Председник РС нагласио је да се 1995. године у Дејтону није инсистирало на БиХ која постоји данас, као "резултат бројних бесправних интервенција високих представника".

"Плашим се да би рат трајао дуже да је тако било. Треба ли напоменути да је споразумом из Дејтона РС имала чак и своју војску. Споразумом на који је, између осталих, потпис ставила и РС, предвиђено је око 80 надлежности више него што их Српска има данас, 20 година касније", навео је Додик.

Према његовим речима девастацијом споразума од стране разних међународних представника, полако се урушавала и способност БиХ да остане целовита и функционална, јер споразум је гарантовао целовитост државе кроз њену децентрализацију, и то само под условом да се спроведе онако како је написан.

"Ако је тзв. међународна заједница дала највећи допринос политичком договору који је донео жељени мир у БиХ, и у првим годинама после рата одиграла пресудну улогу у спровођењу мира на терену, онда би било коректно да се призна да је та иста међународна заједница, преко својих представника у БиХ, рушила оно што је претходно сама градила", оценио је Додик.

Председник РС је навео да је у новије време Дејтонски устав на удару бриселске администрације, која крупне политичке промене у земљи покушава подвести под техничке услове које БиХ мора да испуни како би се кретала на европском путу.

"За РС ни тај пут, ни кретање по њему, неће значити ништа, уколико током путовања изгуби самосталност, која јој је загарантована Дејтоном", закључио је Додик.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару