Читај ми!

Мектић: Пропусти у организацији џеназе

Савет министара БиХ најоштрије осуђује напад на премијера Србије у Поточарима и тражи од ресорног миистарства да у хитном року испита околности које су до њега довеле. Установљено је да је било пропуста у организацији, као и да је догађај показао све мањкавости у координацији полицијских агенција у БиХ. Од Тужилаштва се тражи да процесуира одговорне за напад. Нема ухапшених, не зна се ништа о мотивима и о броју оних који су учествовали у нападу, кажу у Дирекцији за координацију полицијских тела.

Министар сигурности Босне и Херцеговине Драган Мектић саопштио је да је Дирекција за координацију полицијских тела још 23. јуна тражила да им Државна агенција за истрагу и заштиту помогне у организацији комеморације у Поточарима, али није добила одговор од те босанске безбедносне агенције.

Према његовим речима, Дирекција је тражила ангажовање Државне агенцијe за истрагу и заштиту (СИПА) по три основа, од којих је најбитнији био да се ангажују два тима специјалне полиције, преноси Фонет.

"Такође, тражено је ангажовање и одређеног број инспектора СИПА, као и тима за контрадиверзиону заштиту", навео је Драган Мектић после ванредне седнице Савета министара БиХ.

Мектић је рекао да СИПА никад није одговорила на тај захтев. "Они су то само изигнорисали, никада нису одговорили", рекао је Мектић.

Додао је да је било и других пропуста, а да је координација између полицијских агенција била веома лоша, те да је у појединим тренуцима било и свађе међу њима.

Посебан проблем био је размена информација полицијских агенција.

Према његовим речима, проблем је била и сама организација, односно режија комеморације. "Бина за ВИП особе је била предубоко у маси, а неке ствари су мењане у ходу, иако није добијено одобрење од полицијских агенција", додао је Мектић.

Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић затражио је формирање посебног тела које би вршило координацију између различитих полицијских агенција. Каже да није имао информације да ће Вучић бити нападнут. "Сада кад гледамо медије из Србије они кажу да су то знали и да су то неком доставили, ја о овој информацији тражим да се каже коме је то достављено", поручује Звиздић.

"Овај догађај се није смео ни требало догодити, поготово имајући у виду место, на мезарју Поточари, месту које мора бити, које јесте и које треба остати место највећег дигнитета и пијетета", рекао је Звиздић.

О Меморијалном центру целе године, па и 11. јула, брине Дирекција за координацију полицијских тела. Њен начелник Мирсад Вилић каже да није пребацио одговорност на премијерово обезбеђење.

"Ја сам рекао - личност је требало евакуисати када је први предмет пао... Видим јуче све време из Србије да сам рекао да је њихова грешка, а не како бих ја урадио да сам био главни пратилац" , рекао је Вилић.

Док у Дирекцији кажу да је истрага отворена, у тамошњим медијима се већ истиче да она за то није надлежна, а Тужилаштво у Сарајеву је зачуђено што још није добило ниједан званичан захтев полицијских агенција о догађајима из Поточара.

Жонглира се и међу ентитетима. Бањалука не дозвољава да се, како кажу, у глиб око безбедносних пропуста увлачи тамошњи МУП. Њиховој полицији је, истичу, забрањено да учествује у мерама обезбеђења на простору Меморијалног центра, али су они, кажу, ипак нашли начин да се ставе у личну заштиту премијера Србије.

"Полицајаца је апсолутно било довољно за наш посао, није утврђен ниједан пропуст наших полицајаца који су обезбеђивали трасе и који су вршили своју фунцкију у обезбеђењу комеморације", каже министар полиције РС Драган Лукач.

Медији у Сарајеву преносе и да је за безбедност била задужена агенција "Секјуритас" у власништву Мирсада Ћатића, који повремено ради као саветник Бакира Изетбеговића.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару