Оптужница против Понте, блокиран део имовине

Румунско тужилаштво за борбу против корупције подигло је оптужницу против румунског премијера Виктора Понте за дела која потичу из времена када је био адвокат. Оптужен је за кривотворење 17 документа, саучесништво у избегавању пореза и прања новца, за дела која се односе на период од 2007. до 2011. године.

Како се наводи у саопштењу тужилаштва, такође је блокиран део његових личних средстава, да би могла да се, уколико буде потребно, надокнаде средства која је изгубила држава, преноси Бета.

Према наводима агенције АП Понтина имовина укључује удео у кући, у стану и неколико банковних рачуна. Он је продао два стана у мају за 150.000 евра и такође је продао једна кола.

Понта (42) који је постао премијер у мају 2012. први је активни румунски премијер против кога је подигнута оптужница и коме су средства заплењена. Понта је пре подне дошао у тужилаштво где је саслушан.

Према судским изворима он је одбио да одговара на питања тужилаца и рекао да ће чекати закључке финансијске експертизе коју тражи суд. Премијер је оптужен за кривотворење 17 документа, саучесништво у избегавању пореза и прања новца, за дела која се односе на период од 2007. до 2011. када је био адвокат.

Тужиоци га оптужују да је примио 55.000 евра од једног сарадника, Дана Сове, који је и сам био адвокат у то време, са којим је наводно потписао споразум о сарадњи.

Да би оправдао ту суму, која је примљена у више месечних рата, Понта је наводно 2011. написао 17 рачуна који су лажно наводили да је радио за Совину адвокатску фирму. Понта је такође оптужен за сукоб интереса у обављању дужности премијера када је Дана Сову именовао за министра у два наврата, 2012. и затим 2014.

Тужилаштво није могло да објави оптужницу за то јер је парламент у коме већину има Понтина лева коалиција, одбио да му укине имунитет.

Парламент у јуну није изгласао укидање Понтиног имунитета а није успело ни гласање о неповерењу његовој влади.

Он је затим отишао на операцију колена у Истанбул 15. јуна где је остао преко три недеље. Вратио се на дужнос премијера 9. јула.

Понта је јуче поднео оставку на место председника владајуће Социјалдемократске партије, и рекао да жели да докаже своју невиност.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи