Читај ми!

Постигнут једногласни договор за Грчку

Председник Савета Европске уније Доналд Туск потврдио је да су лидери еврозоне постигли једногласни договор да понуде Грчкој трећи предлог за спасавање привреде и да Атину задрже у зони евра, после 17 сати маратонских разговора. Атини обезбеђен нови пакет помоћи од 86 милијарди евра, уз мере штедње које грчки парламент мора да усвоји до среде, поручио Туск. Велики отпор споразуму унутар Сиризе.

"Евросамит је једногласно постигао договор. Све је спремно да иде у ЕСМ програм за Грчку са озбиљним реформама и финансијском подршком", рекао је Туск, пренела је агенција АФП.

Туск је навео да је Грчкој одобрен нови пакет помоћи од око 86 милијарди евра, али под строгим условима, који укључују пакет мера штедње који грчки парламент мора да усвоји до среде.

"Ово је шанса да се Грчка, уз помоћ европских партнера, врати на пут привредног опоравка и раста", рекао је Туск.

Грчки премијер Алексис Ципрас рекао је новинарима да је Атина обезбедила реструктурирање дуга финансијским пакетом вредним 35 милијарди евра, преноси Ројтерс.

Према његовим речима, споразум са кредиторима требало би да помогне земљи да се извуче из рецесије и избегне колапс банкарског система.

Грчка је успела да се одупре захтеву да своје јавне фондове пренесе у иностранство, као и плану "финансијског дављења и колапса банкарског система", напоменуо је Ципрас, додавши да је то недавно било планирано до најситнијих детаља и да је већ почело да се примењује.

Немачка канцеларка Ангела Меркел упозорила је да ће пут Грчке ка поновном расту бити "дуг" и "тежак", додајући да споразум укључује велику палету реформи, преко којих, како је рекла, "Грчка има шансу да се врати на пут раста".

Француски председник Франсоа Оланд је рекао је да Грчкој треба хитна финансијска подршка за отварање банака и плаћање дугова који доспевају у јулу и августу.

Оланд је додао да Грчка није хтела да настави сарадњу и тражи позајмице од Међународног монетарног фонда, али су партнери у еврозони Ципраса успели да увере да је за обе стране боље да и ММФ буде јемац за позајмице које ће Грчка добити од ЕУ.

Велики отпор споразуму унутар Сиризе

Са друге стране, отпор споразуму најавили су неки чланови грчке владе и посланици владајуће коалиције.

Министар рада већ је рекао да су услови договора неодрживи и да би могли да уследе нови избори до краја године.

Такође, "Левичарска платформа", део посланичке групе Ципрасове владајуће странке Сириза, одмах је позвала народ да обори споразум из Брисела и "сукоби се с меморандумима, неолиберализмом и штедњом која је институционализована у еврозони".

Велики проблем владе је оштар сукоб с председницом скупштине Зои Констандопулу која се, иако из Сиризе, одбија да прихавати споразума из Брисела.

Формално од Констандопулу зависи да ли ће парламент успети да у захтеваном року од три дана донесе нужне законе, а она је синоћ поновила да нема намеру да одступи од свог противљења договору с повериоцима, нити да поднесе оставку на место председнице скупштине.

Уколико би одлуком посланика ипак била смењена, скупштина би, по пословнику, морала да прекине рад на три дана ради избора свог новог шефа, и тиме би пропустила рок за доношење закона, утврђен споразумом из Брисела.

У првим реакцијама на компромис лидера Грчке, Немачке, Француске и званичника Европске уније о дужничкој кризи Грчке постигнут током ноћи, премијер Белгије Шарл Мишел на свом Твитер налогу написао је само једну реч: "Споразум".

Мишел је на свом Твитер налогу написао: "Споразум", а портпарол владе Кипра: "Изгледа да имамо договор".

Премијер Луксембурга Бетел написао је на свом Твитер налогу: "Након 17 сати преговарања, близу смо постизању споразума. Европа је снажна."

НАТО је поздравио споразум о програму помоћи између "оданог савезника" Грчке и лидера Европске уније, истичући да грчка економска стабилност има виталан значај и за безбедност других земаља НАТО-а.

Извор из Брисела је током ноћи рекао за АФП да су лидери Грчке и Немачке, Француске и званичник Европске уније постигли ноћас компромис о дугу Атине који ће бити представљеним осталим лидерима еврозоне.

Лидери еврозоне састаће се данас у пуном саставу на ванредном самиту у Бриселу.

Ванредни самит у Бриселу био је јуче прекинут на више од четири сата, да би Туск, Меркелова и Оланд разговарали са Ципрасом, додаје Ројтерс.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи