Читај ми!

Амбасадор Рајкрофт очекује да БиХ подржи резолуцију

Стални представник Мисије Уједињеног Краљевства при УН амбасадор Метју Рајкрофт изразио је искрену наду да ће од српског члана Председништва БиХ, као и од свих британских партнера у СБ УН, добити подршку предлогу резолуције о Сребреници како би био испуњен њен циљ - суочавање и превазилажење заоставштине прошлости.

У писму председавајућем колективног шефа БиХ Младену Иванићу, као званичан одговор на његово писмо упућено СБ о резолуцији о Сребреници, Рајкрофт је навео да Британија заједно са својим међународним партнерима, Иванићем и грађанима БиХ жели да ради на томе, пренео је Танјуг.

Нагласио је да је Уједињено Краљевство много уложило у БиХ протеклих година, те да је реформска иницијатива ЕУ, коју је његова земља покренула заједно са Немцима, прошле године, доказ њихових добрих намера.

Резолуција, поручио је не би, што је био случај последњих седмица, требало да узрокује поделе и ремети садашњост и будућност грађана БиХ.

"Управо су то разлози због којих смо и даље предани изради нацрта резолуције која ће бити уравнотежена и усмерена ка будућности, која одаје почаст жртвама геноцида у Сребренци, онима који су умрли, онима који су остали иза њих, која препознаје патњу коју су искусиле све стране у рату и која позива на правду и помирење као основу за позитивну и сигурну будућност за све људе у Босни и Херцеговини", навео је Рајкрофт у писму Иванићу, саопштила је Амбасада Уједињеног Краљевства у Сарајеву, а пренела Фена.

Иначе, Рајкрофтово писмо је званичним путем достављено и осталим члановима СБ УН.

"Верујемо, као и ви, да је неопходно, двадесет година касније, сетити се жртава и осврнути се на поуке које су произашле из оних страшних догађаја за Босну и Херцеговину, за међународну заједницу и за саме УН, како би осигурали да никада не поновимо грешке из прошлости, у вашој земљи или било где друго у свету", наводи Рајкрофт.

Подстио је да су УН признале своје институционалне грешке по питању Сребренице, односно да Светска организација није урадила довољно да се спречи тај злочин.

"Ова годишњица је важна прилика за нас да сагледамо прошлост и да осигурамо да смо као организација спремнији да се носимо са будућим изазовима. У исто време, слажемо се да резолуција мора препознати да је било невиних жртава на свим странама током рата, укључујући оне у Сребреници и околном подручју", навео је британски дипломата.

Рајкрофт наводи да се ране прошлости морају лечити путем пружања подршке жтвама и извођењем извршиоца злочина пред лице правде, без обзира на то ко су они.

Процес помирења се, каже, мора завршити како би се сви грађани Босне и Херцеговине са сигурношћу и надом окренули ка будућности.

"Ово нам је увек била намера, али, као одговор на ваше писмо, направили смо додатне промене у тексту како би ова порука била што јаснија. У исто време, верујемо да се истинско помирење не може градити на оклевању или одбијању да се прихвате и сагледају дешавања у прошлости", тврди Рајкрофт.

Сматра да је оно што се десило у Сребреници "најстрашнији јединствени злочин у Европи од краја Другог светског рата".

Напомиње да су међународни и судови БиХ "потврдили да овај злочин одговара дефиницији геноцида" у складу са Конвенцијом о спречавању и кажњавању таквог злочина 1948. године.

"То није политичка изјава. То је правна чињеница. Геноцид је злочин и они који су га починили су злочинци који као такви треба да буду кажњени", навео је Рајкрофт и додао да није "антисрпски" то изрећи, како то неки описују.

Подсетио је на речи једног од судија у Хагу који је у једном од случајева рекао: "Пресудићу оптуженом. Не судим народу".

"Сматрам да би повезивање овог зла са српским идентитетом била увреда српском народу. Али би било једнако монструозно, због могућности наношења увреде Србима, не повезати име са овим злочином", навео је Рајнкрофт.

Стални представник Уједињеног краљевства у УН тврди да се злочин у Сребреници не веже за српски народ.

"Ми не вежемо овај злочин за српски народ и мислимо да ни други не треба то да раде. Нажалост, политичке реакције на ову резолуцију су јасно показале да није урађено довољно како би се постигао стварни напредак на пољу помирења, како у Босни и Херцеговини, тако и у ширем региону", навео је Рајкрофт.

За њега је резолуција, како тврди, извор забринутости Савета безбедности УН због његове примарне улоге у очувању међународног мира и сигурности.

"У последњих неколико дана чули смо не само јавно негирање примњивости термина 'геноцид', него чак и чињеница о броју убијених. Ова врста политичке реторике је неукусна, дестабилизирајућа и дубоко повређује жртве. Као и ви, и ми желимо сигурну, стабилну и просперитетну Босну и Херцеговину", поручио је Рајкрофт.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару