Читај ми!

Варуфакис оптужио повериоце за "тероризам"

Предреферендумске кампање у Грчкој су окончане у поноћ и тиме су забрањени политички скупови и испитивања јавног мњења. Грчки министар финансија Јанис Варуфакис оптужио је повериоце за “тероризам”, дан уочи референдума на којима ће се грађани Грчке изјашњавати о предлозима поверилаца за решавање дужничке кризе.

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис је за шпански дневник Мундо рекао да оно што повериоци раде са Грчком има име, а то је тероризам, преноси Танјуг.

"Оно што Брисел и Тројка желе је да победи 'да', како би могли да понижавају Грке", истакао је грчки министар финансија.

Гласачи су потпуно подељени - подједнак је број оних који сматрају да садашње услове кредитора на референдуму треба одбити и тражити повољније услове, и оних који, у суштини, сматрају да је боље променити владу да би се дошло до компромиса са повериоцима, преноси Бета.

Референдум је сазвао левичарски премијер Алексис Ципрас, који је обећао грађанима да ће олакшати мере штедње након шест година тешке рецесије у Грчкој.

У петак увече су у Атини истовремено одржани скупова заступника референдумског "да" и рефередумског "не", а размак између њих није био већи од пола километра.

Ципрас, који је грађане позвао да гласају против кредиторских услова, изјавио је на завршном предреферендумском скупу: "Ово није протест. Ово је прослава са циљем да се превазиђу страх и уцена".

Око 30.000 људи му је клицало, узвикујући "не, не".

Ципрас се на референдуму коцка са будућношћу своје левичарске владе, тврдећи да ће му референдумско "не" ојачати положај у преговорима са повериоцима.

Ако, пак, победе заступници прихватања кредиторских услова, Ципрас је најавио могућност да се повуче са функције. Сличну назнаку дао је и министар финансија Јанис Варуфакис.

На паралелном скупу заступника референдумског "да" окупило се око 22.000 људи, процењује полиција.

У међувремену, огласило се 16 бивших челника оружаних снага Грчке са позивом грађанима да "остану смирени и да искажу национално јединство".

Последња истраживања јавног мњења показују да је разлика у броју оних који би гласали "за" и оних који би гласали "против" кредиторских услова - на нивоу статистичке грешке.

Она показују и да 75 одсто испитаника жели да Грчка остане у еврозони.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару