Читај ми!

Ципрас: Чекамо реалне захтеве кредитора

Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је да је Грчка спремна да "чека стрпљиво" да њени кредитори постану реалистични у својим захтевима о списку реформи у замену за деблокирање виталне транше помоћи. Министар финансија Јанис Варуфакис истиче да излазак из европзоне није решење за грчку кризу.

Алексис Ципрас је рекао да ће Грчка чекати стрпљиво док се институције не приклоне реализму, преноси Танјуг.

Ципрас је, у тексту у дневнику Ефимерида тон Синдактон, оценио да их једино "политички опортунизам" наводи да траже нова смањења пензија, што је једна од спорних тема у преговорима са кредиторима прекинутих синоћ у Бриселу без резултата.

У кратком тексту грчки премијер је рекао да је грчка влада представила својим кредиторима - ЕУ, ММФ-у и Европској централној банци, "документовани нацрт контрапредлога".

Осврћући се на бројне уступке које грчка влада сматра да је учинила од почетка преговора и на критике које то изазива у оквиру његове партије, Ципрас је навео да неки "сматрају слабошћу искрену жељу за налажење решење и кораке учињене да се превазиђу разлике".

Замолио је кредиторе да размисле о две ствари- то да Грци нису само наследници дуге историје борбе, већ да они такође "на својим плећима носе достојанство једног народа и наду народа Европе".

Ципрас је одбацио замерке да је Грчка непопустљивост у преговорима питање "идеолошке опсесије" и рекао да је то "питање демократије".

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис сматра да иступање Грчке из еврозоне не би било рационално решење за дужничку кризу, а да је једини начин за напредак реструктурисање дуга.

Варуфакис је немачком Билду рекао да "одбацује иступање Грчке као рационално решење".

Реструктурирање дугова једино решење? 

Према Варуфакисовим речима, једини начин да Грчка отплаћује дугове јесте реструктурирање и да је договор могућ ако у разговорима буде учествовала немачка канцеларка Ангела Меркел.

"Договор може бити постигнут за једну ноћ. Али, канцеларка треба да учествује", рекао је Варуфакис.

Према његовим речима, програм рестриктивне штедње је пропао и да је потребно кренути из почетка и "направити чишћење".

"Ми не желимо више никакав новац", рекао је Варуфакис немачком дневнику, одговарајући на критике да су Немачка и остале земље еврозоне Грчкој дале "превише новца".

Према речима грчког министра финансија, Атина је спремна да пристане на сваки договор којим би био реструктурисан дуг.

У Бриселу су синоћ без договора завршени преговори Грчке и представника Европске уније и Међународног монетарног фонда.

Према изјавама из Европске комисије и даље постоје велике разлике између планова грчких власти и заједничких захтева Комисије, Европске централне банке и ММФ-а.

Званичници ЕУ кривицу за неуспех сваљују на Атину, наводећи да ништа ново није понудила да би се обезбедило 1,6 милијарди евра за исплату ММФ-у до краја месеца.

Медиј и наводе да кредитори од Грчке траже спровођење мера којима би се у буџету уштедело 5,8 милијарди евра, док грчка влада предлаже уштеду до четири милијарде.

Неименовани званичник грчке владе изјавио је да Грчка никада неће попустити пред захтевом за смањење пензија и плата или увођење додатних пореза на основне потрепштине, као што је струја.

Варуфакис је Билду рекао да би Влада имала проблема у прикупљању пореза уколико их кредитори принуде на превелико повећање.

"Звучи лудо, али тако је: што је већа стопа пореза, мања је жеља људи да плате, они онда осећају да имају право да не плаћају више", указао је Варуфакис.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару