Читај ми!

Скопље, јачање националног идентитета или провоцирање Атине

Све док нису избили немири на северу Македоније, главна тема у тој земљи већ годинама је пројекат "Скопље 2014". Иако је требало да буде завршен пре годину дана, зашто се касни и када ће бити свечано отварање, не спомиње нико од надлежних. У међувремену се знатно одступило од првобитног пројекта - споменика и скулптура је све више.

За шест година, колико траје изградња, центар македонске престонице потпуно је променио изглед. Јавност и даље полемише шта је циљ - јачање националног идентитета, провоцирање Атине или нешто треће.

Док је неким грађанима то контроверзан пројекат који је поделио становништво више него било шта до сада, другима изгледа лепо.

"Оно што ми се не свиђа је што има превише споменика", каже становник Скопља.

Нове зграде позоришта, филхармоније, суда, музеја, али и десетине споменика, статуа, бронзаних скулптура, од античких краљева и генерала до хероја из Другог светског рата.

Ауторка најзначајнијих споменика - Александру Македонском и Филипу Другом, и Порте Македоније, још пре две године је завршила свој део посла.

"Ово је национално богатство којим се много добија. Претходно је Скопље било празно, није имало шта да се види. Гостима из иностранства нисам имала шта да покажем, осим Каменог моста", каже вајарка Валентина Каранфилова Стевановска.

Професор Архитектонског факултета у Скопљу Мирослав Грчев каже да избегава центар Скопља "јер не само да не личи на себе, већ не личи ни на шта што је Скопље било".

"Тај ужасни кич, тај франкештајн стил, то је лажна архитректура", истиче Грчев.

"Свако има право да каже шта мисли, али мислим да је у то много умешана политика. Јер, многи ми кришом честитају на ономе што сам урадила у овом пројекту. Мислим да ће пресудну оцену дати генерације које долазе", каже Стевановска.

Професор урбан-дизајна сматра да је реч о уништавању изворног архитектонског наслеђа и да оно што је изграђено последњих година мора бити срушено.

"Ја сам препознао овај политички криминал по њиховим архитектонским и урбанистичким делима. Грађевине не умеју да лажу", каже Грчев.

Када буде завршен, пројекат "Скопље 2014" који је одавно пробио не само временске рокове већ и буџет драстично ће променити изглед града. Не само у односу на период пре разорног земљотреса, већ и на период после 1963. године када је македонску престоницу градила цела тадашња СФРЈ.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи