Читај ми!

Ципрас: Нећемо попустити пред уценама еврозоне

Грчки премијер Алексис Ципрас поручио да његова влада неће попустити пред уценама својих партнера из еврозоне и да не жури да постигне нови споразум о отплати својих дуговања.

Ципрас је у обраћању посланицима грчког парламента рекао да влада ради на постизању договора, али је додао да неће пристати на компромисе, пренео је Ројтерс.

Владајућа грчка странка Сириза намерава да одржи обећање дато гласачима да ће укинути оштре мере штедње, уведене у замену за пакет помоћи од Европске уније и Међународног монетарног фонда.

"Постало је нормално да новоизабране владе поступају другачије од својих предизборних обећања. Ја понављам да, за промену, ми планирамо да заиста остваримо своја обећања", истакао је Ципрас.

Синоћњи састанак министара финансија еврозоне у Бриселу је окончан без договора, пошто је Грчка одбацила предлог да продужи свој актуелни програм помоћи за додатних шест месеци.

Ципрас је у свом говору у парламенту посебно оштро коментарисао изјаве немачког министра финансија Волфганга Шојблеа, који не попушта у свом противљењу грчком плану да укину мере штедње.

Премијер Грчке је рекао да је Шојбле на синоћњем састанку "изгубио контролу" рекавши да жали Грке, и додао да немачки министар не треба да жали људе који држе главу високо уздигнуту.

Ципрас је, међутим, критиковао карикатуру у једном грчком листу наклоњеном владајућој Сиризи, на којој је Шојбле приказан као нациста, и додао да тај цртеж не представља став његове владе.

Премијер је најавио да ће грчки парламент, у складу са предизборним обећањима Сиризе, у петак гласати о предлозима закона у вези са мерама штедње, од којих су неки у супротности са одредбама пакета помоћи међународних кредитора.

"За нас је морални и хуманитарни приоритет да отплатимо дуговања људима који посрћу под теретом кризе, то је наш примарни дуг", истакао је Ципрас.

Именован кандидат за председника

Ципрас је за кандидата за председника државе именовао конзервативног посланика и бившег министра Прокописа Павлопулоса.

Павлопулос је од 2004. до 2009. обављао функцију министра унутрашњих послова у влади конзервативне странке Нова демократија.

Како наводи Танјуг, именовање Павлопулоса за кандидата за председничку функцију представља изненађење, пошто се очекивало да ће Ципрас предложити европског комесара за миграције Димитриса Аврамопулоса, умереног члана десног центра.

Очекује се да ће Павлопулос без већих проблема бити изгласан у грчком парламенту, пошто коалиција левичарске Сиризе и десничарске Странке независних Грка у парламенту има 162 од 300 посланика, а да би номинација била потврђена, кандидат треба да има 180 гласова у првом, односно 151 глас у другом кругу гласања.

Грчка влада је јуче требало да именује свог кандидата за председника државе, али је то било одложено због синоћњих разговора у Бриселу о грчком дугу са министрима финансија еврозоне.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 13. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару