Читај ми!

БиХ, хапшење због злочина над Србима

Два припадника бившег Хрватског већа одбране (ХВО) ухапшена јутрос по налогу Тужилаштва Босне и Херцеговине због сумње да су 1992. године починили ратне злочине над цивилима српске националности на подручју Ливна, укључујући убиство 16 особа.

Ухапшени су Муамир Јашаревић (46) из Бихаћа и Сеад Велагић (48) из Сарајева, који су под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичени су да су од априла 1992. до јула 1993. године, у оквиру широког и систематског напада на цивилно српско становништво општине Ливно, починили злочин против човечности, јавља Фена, преноси Танјуг.

Акција је спроведена у сарадњи српског Тужилаштва за ратне злочине и Тужилаштва БиХ, која се спроводи на основу Протокола из јануара 2013. године, саопштило је српско тужилаштво, преноси Танјуг.

Како се наводи у саопштењу Тужилаштва БиХ, Јашаревић је током рата у БиХ обављао дужност заменика заповедника војне полиције ХВО у Ливну, док је Сеад Велагић био припадник криминалистичке службе војне полиције ХВО у том месту, наводи Хина.

Они се терете да су заједно с другим припадницима војне полиције ХВО учествовали у здруженом злочиначком подухвату, чије је спровођење почело у априлу 1992. године, с циљем прогона српског становништва са подручја ливањске општине.

Њихов циљ је био насилно трајно пресељење жртава српске националности с подручја Ливна и околине, злостављање и прогон око 300 Срба и незаконито заточење у Основној школи "Иван Горан Ковачић" у Ливну.

Осумњичени су као део напада и подухвата починили и помагали незаконито затварање цивилног српског становништва, жртве су држане у нехуманим условима и подвргнуте претњама, мучењу и убиствима, а 16 цивила је убијено.

Након лишења слободе, осумњичени ће у законском року бити предати надлежном тужиоцу Тужилаштва БиХ, који ће испитати осумњичене и након тога донети одлуку о покретању предлога за одређивање мере притвора или мера забране, саопштено је из Тужилаштва БиХ, преноси Фена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 13. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару