Медији у региону о Вучићевој посети Загребу

Медији у региону посветили су велику пажњу присуству српског премијера Александра Вучића данашњој инаугурацији прве хрватске председнице у историји те државе Колинде Грабар Китаровић на загребачком Марковом тргу.

Насловнице дневних штампаних издања и портала освануле су са сликом српског премијера, уз његову централну поруку да "треба гледати у будућност".

Очекивано, највећа позорност на Вучићев долазак је у суседној Хрватској - "Вучић стигао у Загеб - први потез спског премијера полагање венца на споменик Николе Тесле", преносе портал Индекс, Јутарњи лист, Слободна Далмација, Хина. . . 

Централно место у извештајима припада премијеровој поруци: "Мислим да је важно и за Србију и за Хрватску да гледамо у будућност и да размислимо о томе шта ћемо радити у наредних пет, десет, двадесет година, а не само о томе што је било пре пет, десет или двадесет година".

Вучић је и једини страни државник који је интервјуисан на Марковом тргу непосредно пре инаугурације. 

Вечерњи лист наводи да ће након свечаности Вучић имати одвојене сусрете с министрарком спољних послова Весном Пусић, а потом и први службени састанак са председницом Грабар Китаровић.

"По доласку у Загреб положио је цвеће на споменик Николи Тесли, где га је дочекао председник Српског националног већа Милорад Пуповац, цитира "Вечерњи лист" део Танјуговог извештаја.

И медији у Босни и Херцеговини будно прате Вучићев боравак у Загребу, преносе његове афирмативне поруке о потреби регионалне сарадње зарад заједничке боље будућности сарадње и прве изјаве које је дао по доласку у престоницу најмлађе чланице Европске уније.

Портал Кликс подсећа и да је српски министар унутарашњих послова Небојша Стефановић најавио уочи посете да ће Вучић током боравка у Загребу наметнути неке важне теме, попут повратка протераних Срба.
Долазак Вучића на инаугурацију прате и црногорски медији.

Црногорски јавни сервис у фокус ставља и речи Грабар Китаровић да јој је драго што ће се на њеној инаугурацији окупити челници суседних држава, "поготово што долази и премијер Србије Александар Вучић"

Наравно, инаугурација на Марковом тргу, која почиње у подне, заузима централно место у регионалним извештајима, уз све детаље дуго спремане церемоније на којој ће у Загребу бити 88 страних делегација, од којих ће девет предводити шефови држава, четири председници парламената односно сената, једну премијер, док ће остале делегације углавном бити предвођене министрима или амбасадорима.

По окончању инаугарације хрватска председница угостиће око 200 гостију на пријему, као и 40 званица на свечаном ручку.

Како преносе локлани медији, поред домаћих и страних званичника, на свечаност су позвани и бројни певачи, глумци, спористи, али и пољопривредници, предузетници, као и део бранитеља.

Очекује се да ће инаугурацији присуствовати и око 2.000 грађана, од којих су бројни већ стигли на локацију која је данас у фокусу хрватске, али и шире јавности.

Председница Хрватске ће након церемоније инаугурације имати 22 билатерална сусрета са шефовима држава и делегацијама од којих је, према речима портпарола хрватске председнице Младена Павића, сусрет са Вучићем један од оних који побуђују највећи интерес јавности.

Грабар-Китаровић ће на челу најмлађе чланице Европске уније наследити Иву Јосиповића, кога је тесно победила у другом кругу избора 11. јануара, а чији је мандат трајао претходних пет година - од 19. фебруара 2010.

Постаће прва хрватска председница након што положи и потпише свечану заклетву, од председнице Уставнога суда Јасне Омејец прими председничку ленту и ода почаст застави Републике Хрватске.

Занимљиво је и то да ће Грабар Китаровић бити једна од свега 11 председница држава у свету.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару