Читај ми!

Милановић: Одлазак у рат уобичајена појава

Хрватски премијер Зоран Милановић рекао је да је одлазак десетине хрватских држављана у рат у Украјини "уобичајена појава". Moсква позвала Загреб да спречи одлазак својих држављана на ратиште у Украјини.

Зоран Милановић је рекао да људи из разноразних разлога иду около и ратују, из уверења, због новца, због плена, али да је важно да то није повезано са тероризмом, преноси Танјуг.

Кад би се ти одласци повезали са тероризмом, не само у Украјини него и на Блиском истоку, онда би се нашло начина да се делује, рекао је Милановић уочи ванредног самита шефова држава и влада ЕУ посвећеног Грчкој и Украјини.

Званична Москва позвала је Хрватску и друге земље у којима се врбују грађани за оружане снаге Украјине, да спрече ту праксу.

"Позивамо Загреб и руководства других земаља, чије грађане врбују Оружане снаге Украјине да спрече ту опасну праксу", наводи се у саопштењу руског Министарства иностраних послова.

У Москви наводе да је "учешће страних плаћеника, укључујући хрватске, у унутарукрајинском конфликту неприхватљиво и служи једино његовом распиривању".

"Нарочито скрећемо пажњу хрватским властима да је данас усвојена у Минску одлука Контакт групе о комплексу мера за имплементацију договора из Минска, између осталог о повлачењу свих страних оружаних форамација, војне технике и плаћеника са територије Украјине под надзором ОЕБС-а", наводи се у саопштењу руског МИП-а.

У Москви је "изазвало забринутост и недоумицу објављивање изјаве у медијима првог потпредседника владе, министра спољних и европских послова Хрватске Весне Пусић, која потврђује да хрватски добровољци учествују у борбеним дејствима на територији Украјине на страни украјинске војске".

Хрватски медији претходних дана писали су да се неколико десетина Хрвата прикључило Азовском батаљону, добровољачкој паравојној формацији са седиштем у Маријупољу.

Та јединица одговара Министарству унутрашњих послова, а повезана је с украјинском крајњом десницом. Пола састава Азовског батаљона чине странци.

И руско Министарство у саопштењу наводи да се појавила информација да се мноштво хрватских грађана налази у оквиру злогласног батаљона "Азов" који су формирале крајње десне снаге.

"Индикативно је да се изјаве о учешћу грађана европских земаља у казненим операцијама кијевских снага безбедности чују истовремено са неоснованим оптужбама на рачун Русије о присуству руских војника на територији Украјине", указује се.

Милановић је уочи самита коментарисао и ситуацију у Украјини, оценивши да је "базично, Русија повредила суверенитет друге државе одузевши јој Крим".

Милановић је, међутим, напоменуо и да су хрватске власти биле доста суздржане у изјавама око руске улоге у Украјини. "Желимо сарађивати с Русијом и јер наши извозници доста губе због пада рубље... То су све ствари које су део хрватских интереса, а у спољној политици се и тиме треба руководити".

Милановић је истакао и да "многе ствари у Украјини подсећају на оне које смо ми видели овде пре двадесет година", и додао како се нада да ће договорено примирје у Украјини заживети.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару