Читај ми!

Саборска већина осуђује нападе на Пуповца

Посланици већине клубова у хрватском Сабору осудили су говор мржње и вербалне нападе Бранимира Главаша на посланика СДСС-а Милорада Пуповца.

Увреде на рачун Mилорада Пуповца освануле су на Фејсбук страници Бранимира Главаша, подсећа Танјуг.

Испод слике Пуповца, Главаш је написао: "...Увек имајте на уму да је његова мржња према хрватском роду и држави Хрватској јединица мере зла и злочиначке политике према властитој домовини..."

Главаш је недавно ослобођен из затвора, по одлуци Уставног суда Хрватске, где је служио казну због ратних злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. године.

Саборску расправу иницирао је ХНС-ов представник Горан Беус, а подржали су је и други клубови, истакавши да је реч о говору мржње.

Беус је рекао да је Пуповац последњих дана врло грубо вербално нападан, мада је не само легитимно изабрани посланик српске мањине, него и лидер те мањине више од 20 година "који је све време у Сабору одлучно иступао у одбрани људских и мањинских права, међунационалног поверења, изградње односа који ће водити демокаратизацији друштва".

"Оно што се поручује њему, као лидеру српске заједнице у Хрватској, заправо је порука читавој тој заједници, али и порука свима који су другачији", рекао је Беус.

Осуди се највише противио Динко Бурић, посланик ХДССБ-а, странке чији је Главаш оснивач, рекавши да "онима који су учествовали у великосрпској агресији није место у Хрватском сабору".

Бурић је поновио оптужбе на рачун Пуповца да "му је Тесла банка постала етнобизнис за лично богаћење и корист" и да "неће стати док то не истера на чистац".

"Отворићемо то и нисам сигуран како ће то сада, кад више нема заштитника Иве Санадера који је наређивао привредницима да пумпају новац у банку, завршити и да неће (Пуповац) да заврши у затвору", рекао је посланик ХДССБ-а који је Пуповца назвао "Санадеровим квиском".

"Сада ће имати прилику, вероватно, с њим у Реметинцу да игра "Човече, не љути се", ако правна држава буде радила свој посао", уверен је Бурић.

"Сабор не жели повратак у деведесете"

Иницијатор расправе Беус поручио је, међутим, да Сабор "не жели повратак у деведесете већ да жели да се заштити дигнитет Сабора и посланика", уз позив колегама да се судрже од говора који може бити окарактерисан као говор мржње који "уноси језу, али и нелагодност у међунационалне односе".

Он је упозорио и да "ти односи, очигледно, нису у тако добром стању како се мисли, јер последње недеље воде радикализацији која није добра", преноси агенција Хина.

И посланик италијанске мањине Фурио Радин поручио је ХДСББ-у да је Пуповац у Сабору већ две деценије.

"Он је градио ову државу, свиђало се то вама или не. Немате друге аргументе, па извлачите етнобизнис. Ви који живите од национализма, ви сте етнобизнисмен. То је једино оружје које имате", поручио је Радин Бурићу, посланику Главашеве странке.

И Игор Драгован из владајућег СДП-а најоштрије је осудио "увођење говора мржње, нетолеранције, нетрпељивости не само у Сабору, него уопште у Хрватској".

Главашеве речи упућене Пуповцу и осталим посланицима СДСС-а, лабуриста Никола Вуљанић сматра "запањујућим говором мржње изван категорије политике" и "јавном потерницом за човеком који обавља свој посао у Сабору" и то, према његовом мишљењу, "пуно боље од већине посланика".

Председник Сабора Јосип Леко закључио је да је Сабор место где мора да се говори отворено, али у складу са уставним начелима, а не да та институција буде место увреда.

Леко је позвао посланике на међусобно уважавање и толеранцију и упозорио да им "грађани нису дали мандат да се међусобно обрачунавају, него да воде бригу о свакодневним проблемима којих има много".

Линта: Хрватска да осуди Главашеве изјаве

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта затражио је од хрватских званичника да јавно осуде позив на насиље и мржњу осуђеног ратног злочинца Бранимира Главаша према председнику Српског народног већа Милораду Пуповцу.

Линта је у саопштењу упутио захтев хрватској председници Колинди Грабар Китаровић, премијеру Зорану Милановићу, министру правосуђа Орсату Миљенићу и министарки спољних послова Весни Пусић да затраже од надлежних органа Главашево хитно процесуирање.

Подсећа да су наведени хрватски званичници веома гласно реаговали на пуштање Војислава Шешеља из Хага који, како истиче, није осуђен за ратне злочине.

"У случају осуђеног ратног злочинца Бранимира Главаша ћуте пуних месец дана, односно од срамне одлуке Уставног суда Хрватске о укидању правоснажне пресуде, што показује њихово врхунско лицемерје", истиче Линта.

Председник Коалиције удружења избеглица позвао је и посланичке клубове, пре свега Хрватске демократске заједнице и Социјадемократске партије, да заједнички иницирају усвајање Декларације у Хрватском сабору којом би се осудило пуштање на слободу Главаша и од суда затражило да га хитно врати у затвор због говора мржње, позива на насиље и вређања жртава.

"Позивамо и хрватске посланике у Европском парламенту да покрену иницијативу о усвајању Резолуције о осуђеном ратном злочинцу Бранимиру Главашу. Том Резолуцијом ЕП би осудио понашање Главаша јер наставља с претњама, застрашивањем, ширењем националне и верске мржње, вређа и понижава жртве", истиче Линта.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару