Читај ми!

Додик и Тасовац о годишњици Првог светског рата

Председник Републике Српске Милорад Додик разговарао је у Бањалуци са министром културе и информисања Србије Иваном Тасовцем о одржавању заједничких манифестација РС и Србије којима ће се обележити стогодишњица од почетка Првог светског рата.

Додик је подржао Меморандум о сарадњи који ће бити потписан између Министарства просвете и културе РС и Министарства културе и информисања Србије.

Нагласио је значај унапређења културне сарадње, саопштено је из кабинета председника РС, пренела је агенција Фена.

У РС је допутовала делегација у којој су поред Тасовца директори установа културе из Србије који се састају са колегама из РС и са њима потписују интерне споразуме о сарадњи.

Министар културе и информисања Иван Тасовац разговарао је и са председницом Владе Републике Српске Жељком Цвијановић о активностима које Република Српска и Србија спроводе поводом обележавања 100. годишњице од почетка Првог светског рата.

Они су између осталог разговарали о припремама за централну манифестацију обележавања стогодишњице Сарајевског атентата у Андрићграду 28. јуна 2014. године, саопштено је из владе РС.

Овом приликом је истакнуто да је унапређење културне сарадње између Републике Српске и Србије од изузетног значаја, те да ће се Меморандумом о сарадњи, који је данас потписан између Министарства просвете и културе Републике Српске и Министарства културе и информисања Србије, додатно институционално унапредити ова област.

Како је најављено, Тасовац ће у Музеју савремене уметности РС говорити на отварању гостујуће изложбе Галерије Матице Српске "Добровић, Шумановић, Коњовић, Шупут - Европски контексти".

Иначе, јуче је Додик поручио да нико из РС неће присуствовати обележавању 100 година од почетка Првог светског рата које организују власти у Сарајеву, јер је реч о политизацији тог догађаја.

И српски члан Председништва БиХ Небојша Радмановић одлучио је да не оде у Сарајево и о томе је обавестио и ЕУ. Он је објаснио да је организацију обележавања јубилеја у потпуности преузела Управа Града Сарајева, која је ту манифестацију ставила у контекст грађанског рата у БиХ деведесетих година, и занемарила основне идеје помирења.

Председник Србије Томислав Николић рекао је недавно да такође неће ићи на обележавање у Сарајево, јер не може да иде тамо где ће неко да оптужи његов народ.

Николић је образложио да је надлежност за организацију обележавања пренесена на град Сарајево, који жели свечаност да одржи у згради на којој пише да су на том месту српски злочинци убијали, поручивши и да "тако не можемо да се миримо".

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изразио је неразумевање за те ставове и изразио наду да ће председник Николић и остали српски политичари променити свој став.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару