Читај ми!

Линта: Процесуирати за злочине на Неретви

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта затражио је да српско Тужилаштво за ратне злочине покрене код Тужилаштва за ратне злочине БиХ питање процесуирања свих одговорних за ратне злочине против Срба у долини Неретве 1992. године.

Линта у саопштењу наводи да је 7. јуна 1992. хрватска војска заједно са ХВО и муслиманским снагама покренула операцију против Срба у селима Клепци, Пребиловцу и Тасовчићи и другим местима у долини Неретве, преноси Танјуг.

Операција је носила назив "Чагаљ", а изведена је под командом генерала Хрватске војске Јанка Бобетка који је детаље у вези с њом изнео у својој књизи "Све моје битке".

У освојеним српским насељима хрватске снаге су побиле скоро све затечене српске цивиле и уништиле материјална и културна добра српског народа у долини Неретве - куће, манастире, цркве, гробнице, домове културе, школе, електо и водоводну мрежу.

Срушен је манастир Житомислић, мостарска Саборна црква и минирана црква са спомен-костурницом у Пребиловцима, у којој су били сахрањени посмтрни остаци око 4.000 Срба ексхумираних из јама 1990. и 1991. године у које су их усташе бацили 1941. године.

Линта истиче да у Босни и Херцеговини и даље траје опструкција у процесуирању ратних злочина почињених током деведесетих година над Србима.

У БиХ још увек нико није осуђен за велика кривична дела ратних злочина против српског народа.

За многе злочине над Србима још увек нису подигнуте чак ни оптужнице.

Симбол страдања српског народа, не само у долини Неретве, јесте село Пребиловци у коме је убијено 85 одсто његових становника за време Независне државе Хрватске, навео је Линта.

У село се после завршетка грађанског рата вратило око 30 породица. 

Коалиција удружења избеглица апелује на све институције да помогну његову изградњу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару