Читај ми!

Подгорица сигурним корацима ка НАТО-у

Црна Гора очекује позив за чланство у НАТО-у на предстојећем самиту у Великој Британији речено је на безбедносном форуму у Будви. Одлука да Црна Гора подржи санкције према Русији тешка, али у складу са стратешким интересима, каже шеф дипломатије те земље Игор Лукшић.

Помоћ суседа Србији која је погођена поплавом показала је да земље региона могу да рачунају једне на друге, али и да се заједнички треба припремати за сличне ситуације, истакнуто је на скупу под називом "НАТО у 21. веку: Модерни изазови и нова подручја деловања".

У оквиру Партнерства за мир управо расправљамо како продубити и проширити то партнерство и укључити различите видове као што је реаговање на природне катастрофе, каже помоћница генералног секретара НАТО-а за јавну дипломатију Колинда Грабар Китаровић.

За Црну Гору како поручују њени званичници, евроатлантски безбедносни систем је једини на који се може ослонити у будућности.

Председник Црне Горе Филип Вујановић поручује да је та земља одговоран партнер у својим интеграцијама и да ће биће поуздан члан НАТО-А.

Одлука да се Црна Гора придружи санкцијама које је Европска унија због кризе у Украјини наметнула Русији, била је веома тешка признаје шеф дипломатије.

"Оно што ме уверава да смо на добром путу јесте да људи разумеју, да се у оваквим ситуацијама не може седети на две столице", истиче црногорски министар спољних послова Игор Лукшић.

Према његовим речима, Црна Гора се определила у складу са својим стратешким државним путем.

"То наравно не значи да одлука није била контроверзна и да неће оставити одређене последице, додаје Лукшић.

Политика отворених врата

Порука из НАТО је да политика отворених врата остаје, али та врата се не отварају аутоматски само зато што неко стоји иза њих.

Мислим да постоји напредак али увек стоји питање консензуса. у одређеном тренутку треба постојати политичка потпора уласку одређене земље, каже Колинда Грабар Китаровић.

Како оцењује помоћница генералног секретара Алијансе, Црна Гора се јасно определила за одређене вредности које деле државе чланице НАТО-а и то јој свакако помаже имиџу.

Неколико подручја где Црна Гора улаже додатне напоре су обавештајна заједница, борбе против корупције, организваног криминала, па и рад са јавношћу, наводи Китаровићева, истичући да се потпора чланству у НАТО-у подиже полако.

Нешто мање од половине грађана Црне Горе подржава политику придруживања НАТО-у.

Када је у питању Србија последњих година све већеински део становништва противи се учлањењу у Северноатлантску Алијансу, Русија је све омиљенија, а најпожељнији облик безбедносне сарадње је војна неутралност.

Више од две трећине грађана противи се чланству у НАТО-у, а ту опцију подржава њих око 15 одсто.

За Србију унапређење регионалне сарадње остаје приоритет, а повећање присуства у мировним операцијама је циљ у овој години, у којој се планира учешће више од 500 припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама УН И ЕУ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару