Македонија чека пресуду

Две године после злочина, за око месец дана би требало да буде донета првостепена пресуда за петоструко убиство на Смилковском језеру на периферији Скопља. Због накнадног хапшења једне особе, суђење је почетком године враћено на почетак.

Четворица младића и 45-годишњи рибар убијени су уочи Ускрса, 12. априла 2012. године. Тројица од четворице младића сахрањени су на локалном гробљу, један поред другог. Две године после убиства, њихови родитељи имају само једно питање: Зашто?

"С друговима је био у нашој кући, пили су кафу на тераси. Кад сам дошао с посла није га било. Питам ћерку где је, каже, отишао на пецање. И то је било све. Увече сам звао полицију, рекли су ми да се нешто десило на језеру. Одмах сам знао да је реч о нашој деци", прича отац убијеног Цветанча, Диме Ацевски.

"Сва деца су изрешетана. Метком у главу. Мој син је сахрањен у матурском оделу, требало је матуру да му правим", додаје отац убијеног Александра, Горан Накевски.

Македонска полиција тада је саопштила да је реч о терористичком акту радикалних исламиста, са циљем да се створи осећај страха, неизвесности и несигурности.

"Током 35 рочишта саслушано је 11 оштећених, пет сведока које је предложио тужилац, један кога је предложио Суд и 20 сведока одбране. Заказана су још два рочишта, следе завршне речи двеју страна и онда првостепена пресуда", подсећа портпаролка Основног суда у Скопљу Паула Божиновска.

У акцији "Монструм", у којој је учествовало 800 полицајаца, најпре је ухапшено више од 20 особа.

Оптужена су седморица, од којих су двојица у притвору на Косову и Метохији, где треба да одговарају за кривична дела која су тамо починили. Адвокат остале петорице углавном је задовољан суђењем.

"И поред тога што се нарушила презумпција невиности, очекујемо повољну пресуду за свих седморо оптужених, јер тужилаштво нема ниједан доказ. Доказали смо њихов алиби, да физички нису могли да буду присутни на месту злочина", каже адвокат петорице оптужених Насер Рауфи.

Родитељи убијених младића нису задовољни суђењем, као ни тиме што Приштина неће да изручи двојицу осумњичених.

"То је сумњиво, нека терористичка организација, неки велики планови. Зашто би нам убили децу? Ми смо обични људи. Деца, као деца. Са педесет денара у џепу су убијени", каже Горан Накевски.

Да ли ће првостепена пресуда обновити међунационалне и међуверске тензије? О томе у Скопљу нико не жели да говори.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару