Читај ми!

Братушекова поднела оставку

Словеначка премијерка Аленка Братушек је, после годину дана на тој функцији, о својој оставци писмом обавестила председника Републике Борута Пахора и председника Народне скупштине Јанка Вебера.

Братушекова је на Твитеру и Фејсбуку објавила текст своје оставке у којој каже да "грађани и грађанке сами треба да кажу ко треба да води владу и то је једино исправно", објавио је словеначки портал 24ur.

Иначе, Братушекова ће данас и сутра у Паризу присуствовати редовном министарском савету и форуму Организације за европску сарадњу и развој.

Јанко Вебер је рекао да ће остале чланове Скупштине о оставци Братушекове обавестити на седници која ће бити одржана у среду или четвртак.

Ипак, остаје нејасно за када ће бити заказани превремени избори, наводи портал.

Према Пословнику Народне скупштине, оставка Братушекове се мора наћи на дневном реду парламента у року од седам дана од објављивања, а влада ће наставити да обавља своје функције до избора новог премијера.

Председник Републике, парламентарне групе или најмање десет чланова имају могућност да предложе новог мандатара, али према ранијим информацијама, то се највероватније неће догодити већ ће се ићи на ванредне парламентарне изборе. На томе је инсистирала и Братушекова.

Ако Народна скупштина у року од 30 дана не предложи новог мандатара или предлог не буде прихваћен, председник распушта Скупштину и расписује ванредне изборе.

Нова скупштина мора бити изабрана најкасније два месеца од распуштања претходне, а превремени избори могу да буду одржани најраније 40 дана од дана заказивања.

Већина посланика као и сама Братушекова јесу за то да избори буду одржани пре лета, док поједини посланици верују да избори не могу да буду одржани пре јесени.

Као најранији датум ванредних избора помињан је 22. јун или почетак јула.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару