Грчка поново добила јавни медијски сервис

Емитовањем информативног програма почела са радом нова грчка јавна РТВ кућа НЕРИТ. Вест о новој државној телевизији није добила публицитет какав је имало громогласно затварање претходне јавне РТВ ЕРТ прошле године.

Грчка Нова Радио-интернет-телевизија, одакле и скраћеница НЕРИТ, почела је са радом, јавља Танјуг.

Нова телевизија је мирно започела рад, за разлику од периода укидања претходне ЕРТ, што је својевремено шокирало нацију. Телевизија ЕРТ је до укидања радила више од 60 година, а без посла је остало више од 2.600 људи.

Нови грчки радио, интернет и телевизија почео је да емитује програм вести који води Андријана Параскевопуло, познато лице са ЕРТ-а.

Председник НЕРИТ је признао да је било проблема са ангажовањем запослених за нову кућу јер већина отпуштеног особља ЕРТ одбија да ради за њу, већ захтева стара радна места и стару ЕРТ. Тако ће НЕРИТ у великој мери чинити особље привремене импровизоване државне телевизије, назване "ДТ", која од прошлог лета, када је угашена ЕРТ, емитује оскудан, рудиментаран програм.

Како јавља Бета, нови медијски јавни сервис Грчке ће за почетак емитовати информативни и спортски програм, као и домаће и стране филмове. Програм ће, како је најавила агенција АНА, у наредне две недеље бити обогаћен са 16 емисија, а биће и посебног програма пред локалне изборе у Грчкој и евро-изборе који се одржавају 18. и 25. маја.

Сва три канала угашене јавне Радио-телевизије ЕРТ нагло су затворена 11. јуна одлуком Владе Антониса Самараса, подсетио је АФП. Влада је буквално преко ноћи затворила ову РТВ, позивајући се на захтев страних кредитора државе да се смањи јавни сектор.

Та одлука је изазвала талас осуде установа, личности и организација у земљи и иностранству, уз указивање и на то да је њоме прекршено уставом и међународним споразумима гарантовано право јавности на информисање.

Угашена ЕРТ која је радила још од 1938. године до прошлог лета, имала је седам радио-програма и четири телевизијска, а финансирала се рекламама и претплатом која се у износу од 4,30 евра наплаћивала уз двомесечни рачун за струју.

Грчки лист То вима пише у коментару угледног новинара Димитриса Галаниса да је затварање ЕРТ-а био исхитрен и лош потез. Удружење новинара Грчке каже да влада још дугује новац бившим запосленима у ЕРТ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару