Словенија у очима туриста

У општини Цеље у Словенији нема ни педља који није искоришћен - чувене терме, дворови грофова, пивара, златни занати. Живи се од рада, али и од историјског наслеђа - за туристе је обавезан обилазак тврђава, где су живели чувени цељски грофови.

То што више не живимо у истој држави не значи да се не радујемо гостима из бивших република, само што је сада у првом плану туризам и приход од њега. Као и на многим другим пољима и овде предњаче Словенци који своје природне лепоте и предности продају боље него други.

У општини Цеље у Словенији нема ни педља који није искоришћен - чувене терме, дворови грофова, пивара, златни занати.

Словеначки Џејми Оливер, Марко Павчник је најбољи кувар у Словенији, кажу гости али и бројне награде. Изазов му је био отварање ресторана, али и разговор на српском.

"Већина људи једе дегустацијски мени, ау њему  је све што има најбоље у том тренутку. Воле слатководне рибе, а онда имамо пуно посла са месом, све има словеначко порекло", рекао је кувар Марко Павчник.

Он не кува, али роји. Франц Шолар 30 година прави мед, а његова жена меси најбоље медењаке у Словенији. Од пчеларства добро живе, а од Срба уче.

"Сарађујемо, српски пчелари су нам на неки начин узор, барем ја више пута долазим у Србији и упознајемо пчелере. Ми смо мали пчелари, пошто у Србији има доста великих по броју кошница, док их је код нас мало мање", рекао је Франц Шолар.

Живи се од рада, али и од историјског наслеђа - за туристе је обавезан обилазак тврђава, где су живели чувени цељски грофови.

У 14. и 15. веку цељски грофови били су власници око 150 тврђава у Европи. Једна од њих је и тврђава Стари град, стара око 750 година. Последња цељска грофица и последњи представник те породице била је Катарина Бранковић, иначе грофица српског порекла.

Туристи из утврђења - право у словеначке терме. Међу њима, многи из Србије. Солидне цене, разноврсна кухиња, и много услова за опуштање.

"Срби су јако битни гости, на трећем су месту, јако их волимо и мислим да они радо долазе код нас", рекла је Нуша Коротај, директорка продаје и маркетинга "Терме Лашко".

Покушавају да ускладе земљу, ветар, воду, ваздух и етар на задовољство гостију. Баш као што проповеда ајурведа, древна вештина коју можете вежбати ако вам словеначка традиција није довољна. То је шанса да барем избалансирате свој одмор ако не можете живот.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару