Читај ми!

Словенија на корак од пада владе

Пошто је изгубила изборе за председника странке, словеначка премијерка Аленка Братушек најављује оставку на највишу функцију у земљи. Њу је на изборима за председника Позитивне Словеније поразио оснивач странке и градоначелник Љубљане, Зоран Јанковић.

Прослава десетогодишњице чланства Словеније у Европској унији протиче у сенци политичке кризе и трвења у владајућој партији.

Пре нешто више од годину дана, Аленка Братушек дошла је на чело владе као прва премијерка у историји Словеније, на предлог тадашњег лидера Позитивне Словеније, градоначелника Љубљане Зорана Јанковића.

Притиснут оптужбама Антикорупцијске комисије, Јанковић је морао да напусти странку. Годину дана касније одлучио је да се врати. На конгресу странке у суботу је поново изабран за председника.

Премијерка Братушек напустила је странку и најавила оставку.

"Стојим иза својих речи. Ако немам подршку у својој партији тешко могу даље да водим Владу", рекла је Братушекова.

Према њеним речима, превремени избори су реалност. "Поштено је дати људима шансу да се изјасне кога желе да виде на челу владе и коме ће поверити судбину Словеније у наредне четири године", поручила је премијерка Словеније.

Иако је уз њу 17 од 27 парламентарних заступника Позитивне Словеније, за сада не размишља о оснивању нове странке или посланичког клуба. С друге стране, Јанковић позива премијерку да настави да води владу до редовних избора идуће године.

Бивши премијер Јанша "на мукама"

Словеначки медији нагађају да је реч о Јанковићевом притиску на Владу због више кривичних поступака који се против њега воде у вези са злоупотребом службеног положаја и корупцијом. "На мукама" је и бивши премијер Јанез Јанша.

Виши суд у Љубљани потврдио је првостепену пресуду којом је осуђен на две године затвора због фаворизовања финске компаније "Патрија" приликом куповине оклопних возила за словеначку војску.

Јанша одбацује оптужбе, тврдећи да је реч о покушају неких кругова у Словенији да униште опозицију.

"Дошло је време да напаћени Словенци израчунају колико ће их коштати ове афере, велики медијски праскови и злоупотребе институција. Ова пресуда није се случајно поклопила са превременим изборима, то је део истог сценарија", оцењује Јанша.

Да ли ће бити ванредних избора још се не зна. У току су преговори владајуће коалиције да се избори одрже на лето или јесен, или да се формира прелазна влада, до редовних избора 2015-те.

Ко год буде на челу владе чека га врућ кромпир, јер је мањак у словеначком буџету 200 милиона евра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару