Читај ми!

Опозицион блок у Републици Српској

У Бањалуци је 11 опозиционих парламентарних и ванпарламентарних странака, већи број невладиних организација и појединаца из Републике Српске потписало Декларацију о оснивању Савеза за промене.

У Декларацији се наводи да је основни циљ Савеза развој и напредак РС као равноправног ентитета унутар БиХ, опредељење за чланство БиХ у Европској унији и јачање специјалних веза са Србијом.

Савез за промене, чију окосницу чине Српска демократска странка (СДС), Партија демократског прогреса (ПДП) и Народни демократски покрет (НДП), наступиће у октобру на општим изборима као јединствен политички блок, са заједничким кандидатима за председника РС и члана Председништва БиХ, с циљем формирања законодавне и извршне власти на свим нивоима у РС и БиХ.

Уколико после октобарских избора преузму власт, потписници Декларације су се обавезали на суштинске реформе у свим областима друштва и рад на побољшању друштвено-економског положаја грађана РС.

"Доласком на власт Савез за промене ће инсистирати на санкционисању друштвених деформација и неправди, одмах ће процесуирати носиоце криминала и корупције у РС и одузети незаконито стечену имовину.

Јавно ћемо објавити све афере, тајне уговоре и њихове актере који су РС и њеним грађанима проузроковали штету од више милијарди марака", пише у Декларацији.

Младен Босић, лидер СДС, највеће опозиционе странке, изјавио је да је формирање Савеза за промене кључан политички догађај у РС јер најављује нове политичке процесе и долазак нове, одговорније власти.

Он је оценио да је владајућа коалиција у РС, предвођена Савезом независних социјалдемократа (СНСД), "одговорна за привредну пропаст Републике Српске".

Лидер ПДП Младен Иванић поручио је да је циљ Савеза за промене опстанак, развој и напредак Републике Српске, а председник НДП Драган Чавић оценио је да је Савез настао како би коначно са власти скинуо владајућу коалицију, која је на челу РС последњих девет година.

Додик: "Савез за сахране, а не промене"

Председник Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорад Додик сматра да окупљање Савеза за промене више говори о немоћи, него о моћи, јер ту нема нема ништа ново и не доноси никаве промене, пишу бањалучке Независне новине.

"Они су доказ прошлости и сахране коју би они учинили од Српске ако дођу у позицију, а убеђен сам да неће доћи", нагласио је Додик, коментаришући потписивање Декларације.

Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци истакао да је то "савез за сахране, а не промене", имајући у виду да је реч о "рециклираним људима који су и прије 20 година имали прилику да покажу да ли имају потенцијал".

"Не верујем да имају потенцијал, јер су додатно ушли у године, а за промене треба полет, који се налази у СНСД-у, јер се показао као такав. Немогуће је очекивати промене са људима као што су (Драган) Чавић, (Младен) Босић и (Младен) Иванић", оценио је Додик.

Додик је напоменуо да Чавић има "иза себе сумњиву политичку биографију у вези са Сребреницом и много чим другим што се дешавало".

"И остало што је окупљено, говори о њиховом потенцијалу. То су помпезно најављивали, а већ се данас показало да то није како су очекивали, имајући у виду одазив и потписнике декларације", сматра Додик.

Он је додао да опозиција има право да се окупља, али да ништа ново није понудила, јер је реч о "рециклираној маси људи са старим идејама, мржњом и жељом са осветама, без потенцијала".

"Они су део структуре која жели да у Српској дође до мекше политичке структуре, а до ње се долази ако имате људе који су сами себи довољни, као што је Иванић, због чега је много људи напустило ПДП. Има добрих људи и у СДС-у, али је политика ове партије веома лоша, јер омогућава убеђење да је могуће са другом структуром људи ударити на надлежности Српске и створити нову могућност за институционално јачање БиХ", оценио је Додик.

Он сматра да је важно да СНСД учини све да ојача свој потенцијал, истичући да све анкете говоре да ова странка има значајну предност у односу на СДС, који се зато и определио да окупи "све и свашта".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару