Читај ми!

Лукшић: Чланство у НАТО за већу безбедност

Позив Црној Гори за чланство у НАТО представљао би одличну прилику за унапређење стабилности и безбедности у региону, каже шеф црногорске дипломатије Игор Лукшић. Тo би представљало и довршење пројекта слободне и целовите Европе, истиче Лукшић.

Првог дана конференције "Целовита и слободна Европа" у Вашингтону Лукшић је истакао прогрес који је Црна Гора остварила у четири кључне области у оквиру евроатлантских интеграција - владавина права, реформа војног и безбедносног сектора и јачање јавне подршке за чланство у НАТО.

Лукшић је закључио да до сада остварене реформе у европским и евроатлантским интеграцијама, активна улога у механизмима регионалне сарадње и допринос операцијама очувања мира широм света препоручују Црну Гору за коначну фазу интеграције у НАТО на самиту у септембру, наводи се у саопштењу министарства које преноси Танјуг.

Нагласио је да посао на Балкану још увек није завршен, те да упућивање позива за чланство Црној Гори на самиту у Велсу представља одличну прилику за унапређење стабилности и безбедности у региону и довршење пројекта слободне и целовите Европе.

Оценио је  да је кредибилна политика отворених врата НАТО-а, али и ЕУ најефикаснији инструмент у процесу консолидације европског југа.

На конференцији је учествовао и државни секретар САД Џон Кери, који је, како се наводи, имао краће сусрете са присутним министрима.

Истакао је да је криза у Украјини позив Алијанси да обнови улогу због које је Алијанса и основана, а то је одбрана њене територије и унапређење трансатлантске безбедности.

Кери је посебно апеловао на јачање одбрамбених буџета држава чланица, унапређење енергетске сарадње и што скорије окончање преговора о Трансатлантском споразуму о трговини и инвестицијама у циљу даљег поспешивања економске сарадње, наводи се у саопштењу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару