Читај ми!

Јавиле се одбегле Босанке

Самра и Сабина, малолетне Босанке за које се мисли да су побегле у Сирију, у "свети рат", јавиле се породици, али са фиксног телефона из Турске. Истовремено, Босанац преко "Јутјуба" позива Муслиманке да се придруже муџахединима у џихаду у Сирији.

Малолетне девојке из Беча, босанског порекла, које су одбегле пре више недеља да би отишле  у Сирију у "свети рат", јавиле су се породицама.

Према писању бечког дневника Кронен цајтунг, које преноси Танјуг, 16-годишња Самра јавила се телефоном својој сестри и рекла "Не брините за нас. Лепи поздрави свима."

Више од две недеље породице нису ништа чуле о девојкама, које су за собом оставиле само писма у којима су најавили да иду у џихад у Сирију.

Самра је, како је пренела сестра, причала као да се ништа није догодило. О месту боравка није желела да прича, а према незваничним информацијама постоји нада да се девојке не налазе у терористичком кампу у Сирији, као што се претпостављало. Наиме, позив је дошао са турског фиксног броја.

Потрага Интерпола је у пуном јеку, а и турске власти су алармиране, јер се тренутно више од 300 малолетника из многих земаља света налази у Сирији.

Сабина Селимовић (15) и Самра Кешиновић (16) побегле су почетком овог месеца из породичног дома у Бечу за Сирију.

Сада је готово сигурно да су девојке босанског порекла, пре напуштања Аустрије, редовно похађале наставу у радикалној џамији Алтун Алем у другом бечком округу. Ова џамија је центар окупљања салафиста који пропагирају екстремистичко, насиљем прожето тумачење ислама.

У џамији Алтин Алем у октобру су се окупили познати заговорници џихада из Немачке и организовали прикупљање новца за борце у Сирији.

Међу радикалним муслиманима у Аустрији има многа оних пореклом из Босне и Херцеговине и Санџака. Тако је и ранији поглавар Исламске заједнице БиХ Мустафа Церић у више наврата указивао на то да проблем са вехабијама у Босни није у тој земљи, него у Бечу, одакле се вехабије регрутују и финансирају и да је "јабука раздора међу муслиманима у Босни" послата из тог града.

У извештајима Установе за заштиту уставности и борбу против тероризма у Аустрији у више наврата је босанска дијаспора у тој земљи помињана у вези са постојањем групација које припадају "неофундаменталистичкој интерпретацији вехабизма".

Аустријске власти су утврдиле да се међу екстремним муслиманима посебно истичу босанске и санџачке вехабије, као и чеченске, од којих је из Аустрије највише отишло у рат у Сирију.

Медији у БиХ пишу да се на Јутјубу појавио видео-снимак у којем држављанин БиХ, који наводно ратује у Сирији, позива муслиманке да се "одазову џихаду" и дођу у ту ратом захваћену земљу и живе да би живеле са муџахединима.

"Овамо има и неожењене браће и браће која хоће друге жене, више жена значи - има браће која би се бринула за вас, тако да има празних места, доста. Дођите и рађајте и одгајајте муџахедине, Алах вас помогао", позива непознати мушкарац, преносе Независне новине.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару